Административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова няма да

...
Административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова няма да
Коментари Харесай

Шефката на градската прокуратура няма да се яви в парламентарната комисия за Нотариуса

Административният началник на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова няма да се яви на чуване във Временната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса.

Половин час преди този момент тя изпрати писмо до Никола Минчев, който оглавява комисията. Тя бе поканена на съвещанието, с цел да дава отговор на депутатски въпроси по отношение на „ вероятно съществуване на групи за въздействие в Софийската градска прокуратура и подхванати ограничения от страна на управлението на СГП “.

В качеството ми на административен началник на СГП съм служебно осведомена, че се водят няколко досъдебни производства с предмет на доказване обявената тематика за идното съвещание на Временната парламентарна комисия, в това число и такива, по които има привлечени обвинени. Нещо повече, по едно от производствата към този момент има импортиран и обвинителен акт “, написа Кирилова до комисията.

Тя се базира на решение на Конституционния съд, което гласи, че „ даването по искане на Народно събрание на информация, представляваща следствена тайна…, по съответно наказателно произвеждане крие риск от препятстване на успеваемостта и възможностите за сполучливо завършване на следствието, отговорност за което в последна сметка носи прокуратурата “.

Градската прокурорка на София написа до Минчев, че в съвещанията на комисията за Нотариуса са взели участие лица, по отношение на които в прокуратурата се водят наказателни производства, част от които са и в правосъдна фаза пред Софийски градски съд. „ Мястото, в което прокуратурата води своята битка, излага своите тези и събраните доказателствени средства, е точно правосъдната зала. Нещо повече, в последна сметка дейностите на прокуратурата подлежат на правосъден надзор, а не и на парламентарен. Това е съгласно правилата за разделяне на управляващите, които ви приканвам дружно да съблюдаваме “, написа още Илиана Кирилова.

„ Когато без мисъл се изричат тежки думи като „ проведена незаконна група “, „ мафия “, „ корумпирани “, от страна на народни представители и други организации, това срутва престижа на всички държавни институции “, прибавя тя в писмото до анкетната комисия.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР