ъдействие от учени и независими специалисти с международно признание в

...
ъдействие от учени и независими специалисти с международно признание в
Коментари Харесай

Експерти от ЕС ще проверяват колекцията на Божков

ъдействие от учени и самостоятелни експерти с интернационално самопризнание в региона на археологията ще изиска Специализираната прокуратура. Тя ще им разпореди правенето на експертни оценки на конфискуваните от постройката на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ " ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически полезности.


Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни полезности, все още се съхраняват в Националния исторически музей при съблюдаване на одобрените правила и при обезпечена защита от органите на Министерство на вътрешните работи, осведомят от прокуратурата.


С оглед обективната и неоспорима оценка на конфискуваните предмети, които съгласно обвиняването са нелегално добити и държани от обвинения Васил Божков, Специализирана прокуратура стартира диалози с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

Те ще имат задачата да открият настоящия статут, културно-историческата и финансова стойност на конфискуваните по делото материални доказателства, притежаващи белезите на движими културни полезности.


От прокуратурата декларират още, че поради настойчиво популяризирани в общественото пространство погрешни изказвания, по отношение на конфискуваните от пространствата в постройката на ул. "Московска " №43 предмети, както и за обезпечаване на бистрота на активността си, наблюдаващите делото прокурори, според член 198 от Наказателно-процесуален кодекс, дадоха позволение за издание на видеоматериал и фотоси на конфискувани материални доказателства, съхранявани в НИМ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР