Адам бил най-обикновен човек. Пожелал е ябълката не заради самата

...
Адам бил най-обикновен човек. Пожелал е ябълката не заради самата
Коментари Харесай

НЕ четете тази статия!

„ Адам бил най-обикновен човек. Пожелал е ябълката не поради самата нея, а поради това, че е била неразрешена. Ако неразрешена е била змията, щял е да изяде и нея. “ – написа Марк Твен. А в този момент ние ще ви помолим да извършите нещо за нас – НЕ мислете за бяла мечка, до момента в който четете идващите редове. Вече се провалихте, нали? Причината, заради която мислите за бяла мечка най-вероятно е била и повода, заради която сте поискали да прочетете тази публикация.

 

Същата директива била дадена на група младежи, които взели участие в един опит през 80-те години. Било им обявено, че каквото и да вършат през идващите няколко минути, не трябва да мислят за бяла мечка. Разбира се всеки един от тях се провалил. През идващите минути всичко, за което можели да мислят, била бялата мечка, без значение какъв брой интензивно се опитвали да я изкарат от мозъка си. В края на изследването всички си признали, че опитите им да не мислят за мечката са били безуспешни. Защо мозъците ни желаят да мислят или да вършат тъкмо противоположното на това, което сме им споделили да не вършат?

Реверсивната логика на психиката може да бъде извънредно мощно средство. През 17 век хората от високата класа на обществото се хранели с картофи. По-бедните имали огромни предубеждения по отношение на картофите, считали, че са безвкусни или даже отровни. По време на революционните войни на Франция, храната в Англия била на приключване и страната била застрашена от апетит. Правителството се пробвало да убеди жителите да ядат повече картофи, от които имало доста. Независимо от усърдието си обаче, хората просто не се съгласявали да ядат картофи.

Положението било същото и в доста други страни от Европа, само че в последна сметка се намерил човек, който да позволи казуса. Този човек бил кралят на Прусия – Фридрих II. Той виждал огромния капацитет на картофите, с които можел напълно на ниска цена да нахрани цялото население. През 1774 година той заповядва да се усилят добивите от картофи, на което хората отвръщат: „ Картофите нямат нито аромат, нито усет, даже кучетата не биха желали да ги ядат. Каква е изгодата от тях за нас “? Тогава Фридрих II измисля проект. Той засажда едно от своите полета с картофи и даже слага стражи, които да го пазят. Хората станали подозрителни. Каква е тази храна, която е толкоз скъпа, че да бъде защитавана? Малко по-късно, тъкмо както Фридрих II планувал, локалните бандити почнали да крадат картофите и да ги продават на висока цена. Само след дни целият град ядял от кралските картофи. Планът сработил съвършено, тъй като на хората им било неразрешено да ядат от храната и внезапно всички поискали да се хранят с картофи.

Независимо защо става дума, хората обичат да вършат това, което им е неразрешено. Децата биват най-често манипулирани посредством реверсивната логика на психиката. Но за какво е по този начин? Защо не можем да се въздържим от натискането на аления бутон? Защо постоянно желаеме това, което не можем да имаме?

Тайната се крие в човешкото противодействие. Хората се опасяваме да не изгубим свободата си и сме подготвени да създадем всичко, с цел да я запазим. Ако някой заплашва свободата ни, ние реагираме, тъй като се опасяваме. Реверсивната логика на психиката работи толкоз добре, тъй като когато заплашиш някого с отнемането на свободата му, естествената му реакция е да откри метод да си я върне и да потвърди, че е невероятно да му бъде отнета. Нека погледнем за образец към Ромео и Жулиета. Когато се срещат за първи път, те се харесват, само че откакто любовта им е неразрешена от техните фамилии, едвам тогава те се влюбват в действителност мощно и в последна сметка умират един за различен. Ромео и Жулиета са един от най-силните образци за реверсивна логика на психиката в литературата.

Най-големият образец обаче, идва от историята на античен Китай. В книгата си „ Изкуството на войната “ Сун Дзъ написа: „ Покажи се слаб, когато си мощен и се покажи мощен, когато си слаб “ . По време на Трите царства в Китай (около 200 година) имало интервал, в който водачите били във война, а един от тях Чуе Лианг бил прочут като ловък пълководец. Чуе Лианг се затворил в една цитадела единствено с няколко боеца. Когато врагът му Сима И схванал къде се намира и какъв брой малко хора има с него, той поел към крепостта със стотици мъже, с цел да я превземе, само че Лианг чул за това още преди Сима И да дойде. Вместо да заключи всички порти и да сложи въпреки и дребното си бойци на постове, той измислил необикновен проект, който включвал реверсивна логика на психиката.

Лианг наредил всички врати да бъдат необятно отворени, а бойците му да се преоблекат като селяни и да почистват в близост с метли. Самият той застанал на върха на крепостта, очаквайки наближаващата войска на врага си. Когато Сима И идва, той бил посрещнат с отворени порти. Веднага усетил, че му е заложен капан и сметнал, че Лианг е скрил своята армия сред дърветата в близост, които да обкръжат идващата вражеска войска от всички страни. Той подрежда на бойците си да се прегрупират и да бъдат нащрек за клопката, който в действителност не съществувал. Войниците се изплашили от голямата заплаха, за която водачът им говорел и страхът в очите им се виждал отдалеко. И по този начин, употребявайки реверсивна логика на психиката, Лианг съумял да потуши офанзива, която в противоположен случай би била изцяло смъртоносна.

От античен Китай до актуалните реклами, които ни предизвестяват да не отсядаме в този хотел или никога да не се записваме в университет, реверсивната логика на психиката е на всички места. И работи съвършено. Дали от любознание или поради елементарното, просто, само че и значимо човешко предпочитание да не губи свободата си на избор или на деяние, човек се поддава на сходни „ операции “ и най-интересното е, че от време на време прекарването може да бъде извънредно занимателно и запаметяващо се.

„ Не купувайте това яке “ – образец за реклама, съдържаща реверсивна логика на психиката

Източник: YouTubeThoughty2

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР