Абсурдистан - така доста често е наричана България заради десетки

...
Абсурдистан - така доста често е наричана България заради десетки
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил: Съдът позволи да се плаща за непоръчана дейност

Абсурдистан - по този начин много постоянно е наричана България поради десетки и стотици " странни случаи ", постоянно включващи присъединяване на публични институции. В следващия подобен, който Actualno.com показва през днешния ден, става въпрос още веднъж за пари - да се платят стотици хиляди левове за осъществена работа. Изглежда обикновено - напълно не е, обаче, тъй като страната, която би трябвало да заплаща, е безапелационна, че не е желала спомагателната работа и не е подписван контракт за нея. За случая споделя пред Actualno.com кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Г-н Паунов, по какъв начин се е стигнало до тази неуместна присъда, която е получила община Кюстендил?
Всичко е запечатано в съзнанието ми. На 10 ноември 2009 година преля река Бистрица. Пострадаха няколко обекта и от национално, и от локално значение. Слава богу, стихията беше овладяна. Пътят за Македония беше избавен. След което Комисията за отбрана на популацията при бедствия и повреди отпусна средства за шест обекта, четири от които на Община Кюстендил. В края на 2009 година регионалният шеф тогава много упорито твърдеше, че е намерил компания, която да работи. Естествено, не сме влизали в борба. Изпратихме писмо. Той уточни компаниите, които да работят. Комисия съгласно Закона за публичните поръчки (ЗОП) направи възлагане.
Пряко възлагане ли?
Да, защото се разпорежда при бедствено състояние. На 28 май идната година са завършени дефинитивно дейностите по тези четири контракта. В тях имаше експлицитна уговорка, че каквото се надработи, е за сметка на изпълнителя. След това се появиха искания на компанията, че на единия от обектите при село Сажденик тя е изпълнила в допълнение действия за над 400 000 лв.. Устно бяха споделени пред мен. Казах, че въобще нямаме ангажимент за сходно нещо.
Защо не са ви извикали да разрешите спомагателни работи, да ги възложите с протокол или писмо?
Изобщо нямаше индикации, че има потребност от такова нещо. Никой нито е отправил до нас запитване, нито е изразявал паники, че са нужни спомагателни действия. Шест месеца нищо не се загатва. След което се споделя, че има надработени суми. Областният шеф поема още веднъж самодейност. Съставя комисия, която отхвърля да одобри тези суми и той основава нова комисия през август месец, която стига до сумата от 460 000 лв., коства ми се. И ни изпращат публично писмо, с цел да осигуря аз тази сума. Разбира се, аз не подхващам такова деяние, тъй като средствата са единствено от " Бедствия и повреди " и всякакво надработване нито е договаряно, нито има ангажимент за такова.
А от онази комисия какво се желае от вас - да поискате сумата още веднъж от Комисията за отбрана при бедствия или да ги осигурите от общинския бюджет?
Не, просто се споделя, че не възразяват да бъдат подхванати дейности по разплащане на тези суми. Те могат да бъдат обезпечени и през Комисията за отбрана на популацията, и със лични средства. Впоследствие регионалният шеф беше отхвърлен поради напрежение, обвързвано тъкмо с тези обекти. Сумите бяха нарастнали неведнъж по тези обекти и се стигна до кавги. През 2012 година за наша изненада компанията заведе дело с рекламация, че това са действия, предоставени от Община Кюстендил, и са изпълнени. Съдът не одобри, че са предоставени от Община Кюстендил, само че одобри странната дефиниция " безпричинно обогатяване ", че на общински терен са осъществени действия, от които общината се е обогатила. А дейностите се показват в не знам какъв брой броя машиносмени и избрана кубатура инертна маса, насипана в съответен сектор.
И каква сума призна съдът тогава?
Приел е 290 000 лева от декларираните 460 290 лева Лихвите досега са 170 000 лева Лихва всеки ден тече - 11% годишна рента върху тази сума. И над 20 000 са разноските. В момента сумата е станала към 480 000 лв..
Тоест, над тази, която са претендирали?
Да, това е неоснователното обогатяване. Но решението е правосъден казус. За първи път орган на обществената власт е наказан да заплаща без да е възлагал, без да е приемал и без да е бил уведомяван за съответна активност.
Кой мотив толкоз е натежал пред съда, с цел да одобри, че общината е облагодетелствана, макар че не е упълномощила тази активност?
Не откривам заможен мотив, който да натежи. Затова сезирах всички способени институции - Министерски съвет, ръководителя на Върховен касационен съд, Главния прокурор, Висш съдебен съвет, омбудсман. Това са все институции, които могат да сезират пленума на Върховен касационен съд, с цел да се обясни практиката по този текст. До момента няма сходна процедура.
Чие е последното правосъдно решение?
На Върховния касационен съд, който отхвърли да допусне касационно обжалване, приемайки, че е налице безпричинно обогатяване, а пък въпросите, изложени в жалбата, не съставляват касационно съображение. Едно от изреченията ми направи усещане. Ние в жалбата твърдим, че по този метод се реализира заобикаляне на Закона за публичните поръчки и на договорното законодателство респективно. Но касационният съд счита, че ние надали не се опитваме да черпим права от личното си безучастие . Че вместо да възложим поръчка, ние твърдим, че тези действия са противоправно осъществени и не е налице безпричинно обогатяване. Всъщност, ние с цел да възложим, би трябвало да бъдем сезирани, че е належащо такова нещо. И след преценка на способената институция може да се разпореди каквато и да е спомагателна активност. Всъщност за първи път се случва някой да бъде наказан по тази причина, че не е подписал . Обикновено отговорността е когато си подписал нещо.
Решението на Върховен касационен съд дефинитивно ли е?
За страдание е дефинитивно. Може би изключителни начини или през пленума, или през Главна прокуратура - в случай че бъде счетено, че се нарушава сериозен публичен интерес. Със сигурност е належащо уточнение на правосъдна процедура. Надявам се изчистване и опция за общината да не възвърне тези желани суми на ищците. Надявам се на незабавна смяна на законодателството, тъй като това значи, че както в Община Камено имаше бедствия - отива една компания, стартира да насипва, фактурира и би трябвало да ѝ бъде заплатено . Или, в случай че сте упълномощили 30 км път по Закон за обществените поръчки, а компанията реши, че още 15 км би трябвало да бъдат довършени, довършва ги и съдът споделя: " Възложителят се е обогатил безпричинно с тези 15 км и би трябвало да ги заплати ".
Дори да бъде направена законова смяна, тя няма да работи със задна дата, вие отново ще дължите тези пари?
Очаквам ищците да не предявят претенциите си преди да изясним проблема дефинитивно. Иначе ще се наложи директна интервенция на Комисията за отбрана при бедствия и повреди, на изпълнителната власт. Ние не можем да си позволим сходна сума, а и ще бъде незаслужено ние да я платим.
Не смятате, че ще запорират сметките на общината?
Надявам се от компанията да подходят по-отговорно по проблема и да не стигат до сходни стъпки. Надявам се да проявят разсъдък, до момента в който се произнесат способените институции.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР