Абсцесите на морските свинчета са често срещан здравен проблем, който

...
Абсцесите на морските свинчета са често срещан здравен проблем, който
Коментари Харесай

Абсцес на морските свинчета

Абсцесите на морските свинчета са постоянно срещан здравен проблем, който може да засегне домашните морски свинчета. Тези циреи могат да се образуват на всички места по тялото на морското свинче и нормално се предизвикват от бактериални инфекции.

Ако не се лекуват, циреите могат да станат много мъчителни и даже да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Ето какво би трябвало да знаете за циреите на морските свинчета и по какъв начин да ги лекувате.

Абсцесът е джоб с гной, който се образува в отговор на бактериална зараза. Гнойта е гъста, жълтеникава течност, която се състои от бели кръвни кафези, мъртва тъкан и бактерии. Абсцесите могат да се образуват на всички места по тялото и могат да варират по мярка от дребна пъпка до огромна бучка с размерите на топка за голф.

Абсцесите на морските свинчета най-често се предизвикват от бактериални инфекции. Тези инфекции могат да зародят, когато бактериите навлязат в кожата посредством порязване, ожулване или друга рана.

Морските свинчета са изключително податливи на циреи, защото кожата им е много тънка и елементарно се поврежда. Абсцеси могат да се образуват и когато бактериите навлязат в тялото през дихателната система или храносмилателния тракт.

Най-честият симптом за цирей при морско свинче е съществуването на бучка или отичане по кожата. Тази бучка може да е топла на досег и може да бъде съпроводена от зачервяване или сензитивност.

В някои случаи циреят може да се спука, което да докара до приключване на гной върху козината. Други признаци на цирей могат да включват тресчица, загуба на вкус при морското свинче и заспалост.

Освен това се уверете, че вашето морско свинче се храни със здравословна диета с високо наличие на витамин С, защото това може да помогне за усилване на имунната му система и попречване на инфекции.

 Морско свинче

Ако подозирате, че вашето морско свинче има цирей, значимо е да го заведете на ветеринар допустимо най-скоро. Ветеринарният доктор ще прегледа цирея и може да вземе проба от гнойта, с цел да разпознава типа на бактериите, причиняващи инфекцията. В доста случаи циреят ще би трябвало да се дренира и промие, с цел да се отстранят гнойта и бактериите.

След като циреят бъде дрениран, вашето морско свинче евентуално ще би трябвало да приема антибиотици за лекуване на главната зараза. Важно е да дадете на вашето морско свинче цялостния курс на антибиотици, даже в случай че циреят наподобява е оздравял, с цел да сте сигурни, че инфекцията е изцяло изчистена от тялото му.

В някои случаи на вашето морско свинче може да се наложи интервенция за премахване на цирея, в случай че е изключително огромен или бездънен. Това нормално се прави под упойка и вашето морско свинче би трябвало да бъде следено деликатно по време и след процедурата.

Най-добрият метод за попречване на циреи при морски свинчета е да поддържате околната среда чиста и да се уверите, че нямат порязвания или рани, които биха могли да се заразят.

Редовно почиствайте клетката на морско свинче, съдовете за храна и вода и играчките, с цел да предотвратите натрупването на бактерии. Проверявайте постоянно вашето морско свинче за признаци на порязвания или рани и ги лекувайте неотложно с антисептик.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР