Абсолютно приветствам това, което беше направено от Народното събрание, в

...
Абсолютно приветствам това, което беше направено от Народното събрание, в
Коментари Харесай

Синдикат Защита: Отново се изгавриха и поругаха труда на работещите в Спешна помощ

Абсолютно поздравявам това, което беше направено от Народното събрание, вследствие на редица митинги на водачи, парамедици, фелдшери, изобщо на заетите в Спешна помощ в страната, да бъдат утвърдени добави 30 млн. лева в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година

Това беше направено след план с какъв брой да бъдат увеличени работните заплати по служба.

Получи се по този начин, че измивайки си ръцете с така наречен Тристранно партньорство, което е безусловно подправено в бранш „ Здравеопазване “, набърквайки се и скандалните организации КНСБ и „ Подкрепа “, още веднъж се изгавриха и поругаха труда и справедливите претенции на огромна част от работещите в Спешните центрове в страната, а точно заслужено систематизиране на главните заплати.

Това съобщи в изявление за БГНЕС заместник-председателят на Синдикат „ Защита “ Милена Атанасова.

С нея беседваме във връзка утрешния митинг, който ще се организира в столицата, с искане за почтено и заслужено заплащане на работещите в ЦСМП.

„ Излизайки с настояванията да бъдат увеличени с % – 22%, главните заплати, още веднъж се усилва още повече ножицата и маржът сред главните работни заплати на заетите в Центровете за помощ в страната “, изясни тя и уточни, че още веднъж остават недооценени водачите, фелдшерите и парамедиците в ЦСМП.

Заместник-председателят на синдиката акцентира, че тук към този момент се дръзва да се посегне и на справедливото заплащане на медицинските сестри.

„ Затова и ще продължат митингите, тъй като работещите желаят “, сподели Атанасова и съобщи, че синдикатът отстоява и поддържа настояванията им за заслужено систематизиране на главните работни заплати.

Тя изясни по кое време идва и първата стъпка за незаслужено систематизиране – през декември м.г. се приема от Министерство на здравеопазването, с разпореждане на Министерския съвет, нарастване на главната заплата на доктор с 600 лева, на фелдшер/парамедик – 400 лева, на здравна сестра – 360 лева, на водач – 170 лева, на санитар – 120 лева „ Това бяха спомагателните хонорари по отношение на Коронавирус. И оттук насетне ние към този момент сътворяваме една база на главните заплати по служба в другите центрове, само че когато към този момент сложим на тези суми 22%, а не сума, ние още повече недооценяваме личния състав, който незаслужено беше подценен в края на м.г., тъй като се направи преждевременно, на пожар, просто да успокоим пристрастеностите ние пускаме едно разпореждане “, акцентира заместник-председателят на синдиката.

Атанасова означи, че цени работата на всеки един човек, работещ в ЦСМП в страната, само че не трябва да се позволява извънредно незаслужено недооценяване на някои длъжности. „ Нека не споделяме това е един елементарен водач. Аз ще ви покажа и длъжностна характерност, в която написа, че водачът би трябвало да прави взаимно с екипа електрокардиограма, да мери пулса, да обезопасява пациента, да го топли, да поддържа температура и така нататък Тези хора смъкват носилки от 8, 9, 10 етаж. Не бива да подценяваме труда на нито един “, прикани тя, като посочи, че водачите на коли за спешна помощ също напущат работа и освен няма да имаме лекари, а няма да имаме Спешна помощ.

Заместник-председателят на синдиката изясни, че от информация, предоставена от Министерство на здравеопазването в края на м.г., най-липсващите длъжности са точно тези на водачи на коли за спешна помощ, следвани от лекари. „ Няма кой на следващия ден да подкара колите за спешна помощ. В ЦСМП-София имаше фрапиращ случай, в който има пет екипа да вземем за пример на работа – фелдшер или доктор, със сестра, няма водач, който да се качи на колата за спешна помощ, тъй че не трябва да подценяваме нито една работа и по тази причина митингите ще продължат. Искаме просто заслужено систематизиране на тези средства “, безапелационна е Атанасова./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР