Абсолютно правилно решение, има обществен консенсус по този въпрос. Много

...
Абсолютно правилно решение, има обществен консенсус по този въпрос. Много
Коментари Харесай

Васил Велев: Има недостиг на енергия в ЕС и няма бързо да се справим с енергийната криза

Абсолютно вярно решение, има публичен консенсус по този въпрос. Много се промени ситуацията по отношение на времето, в което е договаряно това желание. Обществеността научи постфактум, това желание е доста рисково. Би следвало в годините след 2025 година да произвеждаме от въглища 13,5 тераватчаса по-малко, в сравнение с сме произвели предходната година. Това са големи пари, които ще провокират дефицити на финанси и сила. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че сега въглищните централи печелят добре и не са субсидирани.

„ Ясно е, че има дефицит на сила в Европейски Съюз и няма бързо да се оправим с енергийната рецесия, по тази причина би трябвало да се предоговорят периоди ", безапелационен е Велев.

По думите му би трябвало да предоговорим тези 40% към 2025 година и да ги насрочим във времето - може да променим базовия интервал, да понижим процентите, да удължим периода.

" Всичко това безусловно би трябвало да го създадем. При обстановката, която е през днешния ден, по-добре да не го изпълняваме този План и да не се вземат тези пари, в сравнение с да се вземат и да си убием стопанската система ", акцентира Велев.

Велев означи, че силата от възобновими източници е доста по-евтина, а във времето въглщниците централи ще отпаднат по чисто стопански аргументи. Целите не се трансформират, те ще се изпълнят в дълготраен проект, само че би трябвало графикът да се промени, уточни гостът.

" Инвестициите са доста значими, защото в последните години се свиха още повече. ПВУ е доста добра опция за поддръжка на тези вложения. Взетото от Народно събрание решение, с което задължава Министерски съвет да извърши избрани дейности, също ще способства ", сподели още Васил Велев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР