Абсолютен рекорд регистрира днес Българската независима енергийна борса - 300.33

...
Абсолютен рекорд регистрира днес Българската независима енергийна борса - 300.33
Коментари Харесай

Нов рекорд при цената на тока и газа. Мораториумът за бита влиза в сила

Абсолютен връх записва през днешния ден Българската самостоятелна енергийна борса - 300.33 евро/мВтч. Това се случи на фона на разгорещените диспути в Народното събрание във връзка мораториума върху цените на тока, парното и водата за семействата - за разлика от през вчерашния ден в този момент депутатите от новото болшинство не се подведоха по предложенията на ГЕРБ и гласоподаваха това, което бяха решили.

Резултатът от всичко това е, че все още битовите консуматори са предпазени от каквото и да е повишаване, защото мораториумът замразява актуалните равнища на енергийните услуги до 31 март 2022 година Друг е въпросът дали повишаване на тока изобщо е належащо да има (виж по-долу). Бизнес потребителите обаче са изложени на рекордни цени и към този момент не могат да разчитат на обезщетенията, които служебният кабинет беше планувал - те изтекоха през ноември. В решението за мораториума няма планувани нови обезщетения нито за компаниите, нито за електроразпределителните сдружения, които купуват силата си за софтуерни загуби от борсата.
Депутатите от " Продължаваме промяната " този път не се подведоха по предложенията на ГЕРБ и гласоподаваха това, което си бяха решили авансово. Фотограф: Юлия Лазарова Скъпо, по-скъпо, най-скъпо
Борсовите цени на електрическата енергия не престават да се покачват четвърти следващ месец, освен това в цяла Европа. Като в последните дни бяха счупени няколко върха и в страни като Франция, Швейцария и Германия токът се продаваше на равнища от към и над 350 евро/мВтч. В България през днешния ден за първи път беше премината границата от 300 евро/мВтч, като междинната стойност от началото на декември към този момент е над 225 евро/мВтч. Това е с 15% над равнищата от ноември и с 25% над тези от октомври.

Основната причина за това е повишаването при природния газ - главно гориво за произвеждане на ток в редица европейски страни. На спот пазара на нидерландския показател TTF, към който е обвързван и българският газов пазар, котировките се повишават фрапантно ден след ден. Предишната най-висока цена от 114.29 евро за мВтч беше прескочена още на 14 декември, на идващия ден имаше нов връх, с цел да се стигне до днешните 129.75 евро/мВтч. Само от началото на тази седмица цената е скочила към този момент с 24%.
Реклама
Допълнителен катализатор на цените е студеното време, включващо прогнози за по-студена зима, както и продължаващата енергийно-дипломатическа война за " Северен поток 2 ". А поради това, че все още газовите складове в Европа са цялостни приблизително на 61%, което е доста под нормалните равнища за това време на годината, фючърсите на газа за първата третина на 2022 година са към 130 евро за мВтч.

Най-ниски са равнищата на страните от Централна Европа, като в Германия и Унгария са 58%, в Австрия - 38%, и Нидерландия - 44%, като това е много под предстоящите междинни стойности за този интервал от най-малко 70%. Нивото на българските газови складове съответствува с общата наклонност в Европа с 61%.

Освен върху електрическата енергия това ще има отражение и върху българския газов пазар. Според формула на " Булгаргаз " от Нова година може да се чака ново покачване, освен това фрапантно. Така огромните потребители на газ като " Топлофикация " - София, ще имат още основни проблеми, изключително поради това, че мораториумът няма да разреши актуализиране на цените им и надлежно по-големи доходи.
Реклама Мораториум или неприятни сметки
Замразяването на цените на тока, парното и водата от българския парламент не обгръща природния газ, макар че десетки хиляди семейства се топлят точно с това гориво. Техните сметки тази зима ще са 4 пъти по-високи.

Извън това обаче към този момент се появиха много експертни отзиви за това, че мораториум изобщо не е необходим, с цел да се задържат цените на енергийните услуги за бита. Икономистът Георги Ангелов да вземем за пример разгласява статус във фейсбук, в който изяснява за какво цената на тока за бита в действителност би трябвало да се намали.

" В цената на тока за семействата и бизнеса има включена дотация за производителите на ток по дълготрайни контракти (т.нар. такса " обвързване към обществото " ). Обаче сега пазарната цена на тока е доста по-висока от цената по дълготрайните контракти, тъй че дотацията би трябвало да отпадне - надлежно и такса " обвързване към обществото " би трябвало да изчезне (поне до момента в който цените ден напред са толкоз високи) ", написа той и продължава: " Нещо повече, сега пазарната цена е два пъти по-висока от закрепената цена по дълготрайните контракти, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове (и от множеството ВЕИ). " Така, в случай че НЕК натовари до дъно американските централи, като изкупува тока им на цена 266-334 лева./мВтч (както е съгласно договорите им), може да продават на пазара на двойно по-висока цена (днес е съвсем 600 лева./мВтч), реализирайки голяма облага. А защото НЕК работи под регулациите на КЕВР, тази спомагателна (над разчетите) облага би могла да се върне назад на потребителите под формата на негативна такса " обвързване към обществото ". Това пък може да компенсира наложителното повишение на мрежовите такси, тъй че крайните цени за потребителите да се балансират на сегашните равнища.
Георги Ангелов Фотограф: Надежда Чипева
Ангелов обръща внимание и на това, че цените на въглеродните излъчвания са рекордно високи, а България продава националните си квоти и осъществя милиардни непредвидени доходи, които влизат във фонд " Сигурност на електроенергийната система ". В същия фонд влизат и 5% такса от приходите на всички производители на ток, които заради нарасналите цени в бранша са доста повече доходи от преди. Или казано в резюме, страната разполага с доста механизми и средства да се оправи с ценовата обстановка, най-малко що се отнася до контролирания пазар и битовите консуматори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Строителство и парцели 3 Здравеопазване 1 Енергетика 2 Технологии 3 Здравеопазване 1 Енергетика 2 Технологии 3 Строителство и парцели Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР