Абонатите на Топлофикация София са започнали да получават фактурите за

...
Абонатите на Топлофикация София са започнали да получават фактурите за
Коментари Харесай

Априлските сметки за парно шокираха столичани

Абонатите на " Топлофикация София " са почнали да получават фактурите за април и доста от тях са сюрпризирани от високите суми, които са им начислени. Някои настояват, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са единствено с 10-20 лв. по-високи от мартенските, само че има и много по-големи разлики, съобщи segabg.com. От " Топлофикация София " били подготвени да прегледат всеки съответен проблем, в който клиентът има подозрения в калкулациите.   
Недоволство се натрупа от месеци, защото макар меката зима хората получават сметки, много по-високи по отношение на предния отоплителен сезон. Заради взрив на получените тъжби националният омбудсман Диана Ковачева даже настоя през февруари Държавната организация по метрологичен контрол да ревизира изправни ли са топломерите в абонатните станции и регистрират ли правилно подадената и употребяваната сила. Оказа се, че от тестваните уреди 69% фактически са за промяна, най-много поради изминал период на валидност.  
Заради рекордното повишаване на природния газ предишното лято КЕВР утвърди 40% скок на топлинната сила на " Топлофикация София " от 1 юли -  от 98,48 лв. за мегават на 137,86 лева Така даже понижението на Данък добавена стойност от 20 на 9% не донесе изключително облекчение за потребителите.
" Топлофикация София " към този момент разгласява всеки месец на уеб страницата си данни за подадената топлинна сила и за средномесечната температура в графичен тип. От илюстрациите се вижда, че през април т.г. междинната температура е била 8,9 градуса, а през април 2022 година - 10,5 градуса. Освен това предходната година прекъсването на парното стартира на 26 април, а в този момент топлоподаване имаше чак до 1 май. Междувременно от топлопредприятието припомнят, че който си заплати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.
 В ход е отчетната акция за сезон 2022/2023 за всички клиенти, които заплащат на база планирано ползване, и при които отчитането на топлините разпределители, топломерите и водомерите за топла вода се реализира един път годишно, припомнят от " Топлофикация София ". На основата на осъществените доклади се изготвят изравнителни сметки за всички консуматори в постройката, като се преразпределя измерената за отчетния интервал топлинна сила. В изравнителната сметка ще бъде отразена разликата сред планирано начислените количества и действително употребяваната от вас сила в границите на отчетния интервал. Топлинният счетоводител е длъжен да даде изравнителната сметка в период до 15 юли.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР