а втори път правителството одобри законопроект за противодействие на корупцията

...
а втори път правителството одобри законопроект за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Служебният кабинет одобри за втори път антикорупционния законопроект на Крум Зарков

а повторно държавното управление утвърди законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. Това заяви на брифинг след днешното съвещание на служебния кабинет „ Донев ” министърът на правораздаването Крум Зарков.

„ Ще се сътвори орган, който да преследва корупцията. Да я преследва в наказателно-правен смисъл, като я проверява. Ще проверява висшите етажи на властта и единствено тях. Ще ги проверява за корупционни закононарушения и единствено за тях. Ще се концентрира там, където в действителност боли “, разяснява той след държавното решение, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му комисията ще има петима членове, които ще се избират от Народното събрание, от президента и от висшите съдилища.

„ Тази комисия няма да има непрекъснат ръководител, а всеки един от петимата ще бъде ръководител за една година в общия им петгодишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че различен, определен от различен орган, ще огледа същите преписки единствено след няколко месеца. Под тяхно управление ще работят проверяващи инспектори. Много от тях ще дойдат от особено звено в сегадействащата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) “, обясни правосъдният министър.

Законопроектът за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности беше импортиран в предходния парламент, само че стигна единствено до първо четене в пленарната зала. Зарков съобщи, че чака идващото Народно събрание да го одобри дефинитивно.

„ Вече нямаме време за губене. Нямаме потребност да ни се споделя от чужбина какви са личните ни проблеми “, добави Крум Зарков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР