А сега минутки за класика - затаете дъх и отдайте

...
А сега минутки за класика - затаете дъх и отдайте
Коментари Харесай

Тиквен пай (Pumpkin pie)

А в този момент минутки за класика - затаете мирис и отдайте дължимото на този в действителност типичен тиквен къс

Необходими Продукти

Блат


● брашно - 200 г
● масло - 100 г студено
● вода - 50 мл студена
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 щипка

Плънка


● тиква - към 700 г
● кондензирано мляко - 200 г
● кафява захар - 30 - 40 г
● яйца - 2 бр. огромни
● брашно - 1 с.л.
● джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган или 1 щипка на прахуляк
● индийско орехче - 1 щипка
● карамфил - 1 щипка
● бял пипер - 1 щипка
● канела - 1/4 ч.л., може и цяла
● сол - 1 щипка
● сметана - 250 мл течна, за гарниране

Начин на подготвяне

Разполовете тиквата и почистете от семките, изпечете я за към 40 минути или до момента в който хубаво омекне във фурна, загрята на 200 градуса.

За хрупкав маслен блат пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете маслото на късчета и втрийте с пръсти до приемане на трохи, по-късно налейте водичката и омесете безпрепятствено тесто. Оформете го на топка, завийте със стреч фолио или приберете в чиста торбичка или пликче и оставете в ледник за 15 минути.

През това време тиквата е поизстинала и можете да я отделите от кората. Към нея чукнете яйцата, сложете кондензираното мляко, кафявата захар, солта и всички вълшебни ароматни подправки.

Пасирайте или смелете в блендер до гладка примес.

Стегнатото тесто разточете на тънка кора с диаметър към 28 см сред два пласта хартия за печене.

Махнете горната хартия, а тази, която е изпод дружно с блата, плъзнете във форма за киш 24-26 см диаметър. Притиснете добре с навлажнени връхчета на пръстите, с цел да полепне блата хубаво по ръбчетата и заеме компактно формата на тавичката. Ако сте употребили 24 сантиметрова ще ви излиза повече тесто, което най-добре изрежете и си направете от него листенца или други формички, които може да сложите в следствие върху тиквения къс.

Излейте тиквената примес върху блата и печете в авансово загрята на 200 градуса фурна 10 минути, по-късно намалете температурата до 180 и продължете печенето още към 30 минути или до тъмнозлатист тен. Ако сте си изрязали листенца, ги сложете върху пая на половината време от печенето, с цел да е към този момент стегнал и да се задържат на повърхността.

В моят случай формата беше по-голяма (26 см д-р), тесто не ми остана и по тази причина украсих своят тарт с тиква, като сама изрязах от хартия един простоват образец на тиква, поставих върху към този момент поизстиналия тиквен сладкиш и поръсих с пудра захар. Така автоматизирано пък бихте имали превъзходен десерт за Хелоуин.

Този обичаен тиквен къс поднесете по избор с бита сметана в обособени купички. Когато към момента е леко топъл, е необикновено прелестен, благоуханен и гальовен, а блатът - чудно хрупкав!

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР