А градът ни за своя юбилей (закръгли внушителните 140 години),

...
А градът ни за своя юбилей (закръгли внушителните 140 години),
Коментари Харесай

Изпаднала София с бална рокля

А градът ни за своя празник (закръгли внушителните 140 години), по този начин се е изменил, че любознанието ни кара да се взираме поотделно във всяка картина изложена в Софийска градска художествена изложба на ул. „ Гурко”1.

В прелестната галерия „ СОФИЯ: ДУМИ, ОБРАЗИ, МЕСТА” откриваме хем познатите силуети на Народния спектакъл, Халите, Ротондата, „ Света Неделя”, Джамията, Женския пазар, ъгъл от площада пред Двореца, Градската градина - тези разпознаваеми знаци на столицата и се чудим в това време кои са красивите здания изрисувани в старите картини, които към този момент ги няма, отнесени от бомбите през Втората международна война или са погълнати от градоустройството.


Славка Денева

140 годишна е днешната бална рокля на София, нека става все по-бляскава, а в нея да витае духът на античността и съвремието ни по едно и също време.

Не можеш да разгледаш на бърза ръка изложбата, тъй като картини, фотоси, пощенски картички, са украсили партерното пространство, а в дребната зала се прожектират документални филми за историята на София от антично време –Сердика, Средец, Триадица, до днешната София с нейните модерни жители, забележителности, улици, градини, пазари.

Предвидени са лекции, полемики, прожекции и разисквания на тематики свързани с основния ни град.


Златю Бояджиев

В издадения албум за изложбата с картини на Йосиф Обербауер, Ал. Божинов, Ото Хорейши, Н. Петров, Ц. Лавренов, Зл. Бояджиев,, Н. Танев, Ал. Стаменов, Н. Петков, Ив. Вълчанов, П. Морозов, Г. Железаров, К. Щъркелов, В. Стайков, П. Вълчев, Д.Чоканов, Сл. Денева Н. Тузсузов, Ив. Гецов. Ще прочетете и какво са споделили за София пътешественици, репортери и писатели от Константин Иречек, Вито Мантегаца до американския публицист Бил Брайсън.


Никола Петров

Не за пръв път колективът на най-известната Художествена изложба в София ни изненадва с концепциите си и осъществените по тях експозиции.
От оня ден в СГХГ към този момент има върволяк от хора, които влизат с децата си, с цел да видят дружно по какъв начин е изглеждала София преди и след Освобождението, да гадаят коя е била онази улица с трамвай, която през днешния ден не съществува.


Цено Тодоров

Да видят в дребната зала документални филми от древността на София до през днешния ден, по кое време и по какъв начин е била определена за столица на страната ни, по какъв начин се е трансформирала от прашно населено място в съвременен град с всички улеснения. Вероятно с началото на образователната година в СГХГ ще стартират да идват групово възпитаници от цяла България.


Йосиф Обербауер

Затова е планувано изложбата да продължи чак до 16 февруари идната 2020 година.

А на нас ни се желае да благодарим на екипа: Аделина Филева, Любен Домозетски, Неда Живкова, Красимир Илиев и Рамона Димова, осъществили този важен културен факт.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР