Личен лекар от Варна, негов колега – кардиолог и техен

...
Личен лекар от Варна, негов колега – кардиолог и техен
Коментари Харесай

Добрият пример на личен лекар от Варна е включен в националната кампания Живот със сърдечна недостатъчност

 Личен доктор от Варна, негов сътрудник – кардиолог и техен пациент описват втората варненска история във видеопроекта " Живот със сърдечна непълнота “ на Института за здравно обучение. В него хора от разнообразни градове споделят по какъв начин се е трансформирал животът им след слагането на диагнозата и по какъв начин се оправят със болестта дружно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най- " тежките “ пациенти, които лекарите са имали в своята процедура. Доверието посред им, самодисциплината, медицинските открития – това избавя болните и им дава вяра за естествен живот.

Д-р Николай Христов към този момент е единственият общопрактикуващ доктор, включен във видеопроекта и присъединяване му не е инцидентно. Практиката му се състои най-вече от възрастни хора, а 90% от пациентите със сърдечна непълнота са точно такива. Кардиолозите дефинират сърдечната непълнота като по-опасна от рака, тъй като половината от пациентите умират до петата година от слагане на диагнозата и предизвикването пред медицината е да удължи живота им. Те имат потребност от чест контакт с лекаря и съвсем непрекъснато наблюдаване. Което в западния свят се прави в профилирани центрове, контролирани и финансирани в допълнение. Тук, във Варна, положителният образец по какъв начин се прави това без помощта на страната, дават доктор Николай Христов и неговият сътрудник доктор Георги Гюзелев, специалист-кардиолог.

Пациентът-герой във видеото е Атанас Атанасов, пенсиониран маневрен стрелочник. След прекаран инфаркт получил сърдечна непълнота. При нея сърцето губи силата си и не може да изпомпва задоволително кръв и да доставя органите с О2. Основните признаци са кашлица, зной, мощна отмалялост, отоци по крайниците. Атанас е удовлетворен, че самичък съумява да се оправя с домашните си отговорности, тъй като до неотдавна не може даже това. Пие 12 разнообразни медикаменти, само че стартира нова терапия, която разрешава да се грижи за себе си, без да се уморява, да пътува с градския превоз, да няма потребност от компаньон. Намалил е медикаментите и към този момент приема единствено 4.

  " Най-трудна е връзката с пациента, да го убедиш, че има проблем, който постанова непрекъснат надзор. Защото в един миг, когато се почувстват добре, те стопират лечението и бързо се утежняват. Ролята на общопрактикуващия доктор е да го следи, да го стимулира, да го изследва, даже да се усеща добре. Кардиологът е извънредно значим, само че той не може в актуалния свят да поддържа ежеседмичен, ежемесечен контакт с пациента “, споделя доктор Николай Христов.

" Д-р Христов не е класическият общопрактикуващ доктор. Той не работи на автопилот, той знае какво се желае от него. Той ги обгрижва тези пациенти и ги следи “, споделя доктор Георги Гюзелев, специалист-кардиолог, към който пациентите на доктор Христов се обръщат при потребност от консултация.

Сърдечната непълнота (СН) е съществено хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Симптомите на зной и мощна изнемощялост могат да лимитират работоспособността на пациентите или способността им да правят нормалните си ежедневни действия, което води до обществена изолираност, тревога и меланхолия. Сърдечната непълнота заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести.

В България със Сърдечна непълнота живеят към 150 000 души, които са диспансеризирани при персонален доктор или кардиолог.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР