Познаваме Добрина Чешмеджиева от малкия екран и я гледаме в

...
Познаваме Добрина Чешмеджиева от малкия екран и я гледаме в
Коментари Харесай

Добрина Чешмеджиева: В журналистиката няма значение какво си успял вчера - днес всичко започва отначало

Познаваме Добрина Чешмеджиева от дребния екран и я гледаме в предаването " Референдум " по Българска национална телевизия 1. По време на изборите, обаче, ще забележим водещата в сходна роля във формата " Избори 2021 - Надпреварата ", което ще се излъчва всеки четвъртък до 11 юли от 21:00 часа. Предаването ще дава опция на политическите партии да показват своята позиция за това, какво оферират на гласоподавателите в своите стратегии.

Водещата споделя по какъв начин се приготвя за ефир и по какъв начин противоположната връзка на феновете чрез цифровите платформи я въодушевява.

 Снимка: Десислава Кулелиева за Българска национална телевизия

-В навечерието на предварителните парламентарни избори, Българска национална телевизия приготвя ново предаване - " Надпреварата ", което ще водите. Какво ще предложи то на феновете?

Заради спортната стратегия на Българска национална телевизия търсихме ден и час, който да даде равна опция на политическите сили да показват концепциите си в акцията. Денят е четвъртък, а часът е 21. Това е ролята на публичната телевизия - да откри място в праймтайма си и за едно от най-гледаните спортни събития, и за политическа полемика " Избори 2021 - Надпреварата ", което ще даде опция на политическите сили да показват концепциите си и да сблъскат позиции. Надявам се, че те ще се възползват от това. Политическият спор в акция е най- известния ефирен род на всички места по света и даже, когато следим изборни борби отвън България сме очевидци, че тъкмо дебатите събират най-сериозен интерес. Надявам се и в този момент да е по този начин.

-С какво специфичната предизборна стратегия на Българска национална телевизия ще бъде по-различна?

Всъщност в този месец публичната телевизия има в действителност неповторимия късмет да потвърди, че познава феновете си и че има опита да им даде наличието, което чакат. Затова при нас са съсредоточени всички страсти - и спортните, и политическите. Традицията на публицистичните ни излъчвания е да дадат опция феновете да видят в разнообразни формати участията на претендентите за Народното събрание. Не беше елементарно да съвместим футболната с политическата стратегия, само че мисля, че се справихме - без да ощетяваме нито една от двете огромни тематики на месеца. Всяка от политическите сили, регистрирани от ЦИК има право на безвъзмездни участия в дебати, в предаването " Още от деня ", в " Избори 2021 - Надпреварата " и на самостоятелни изявленията в утринния блок " Денят стартира " и " Денят стартира с Георги Любенов ". Отделно, екипите на Българска национална телевизия в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе също провеждат диспути.

Смятаме да задържим това комбиниране на футболни и политически пристрастености и до деня на развръзката - огромният край на 11 юли, само че още сме в развой на образуване на предаванията и по тази причина дано изненадата е за феновете. И се надявам да е приятна. 

- Българска национална телевизия постоянно е била одобрявана като " малкия екран майка ". Към какви правила се придържате в нюзрума, с цел да бъдете пример в публицистиката?

Това, което оказва помощ на публицистите в телевизия с 60-годишна история е че нищо не стартира от теб. В Българска национална телевизия се преплитат опита и стила на доста генерации, и с годините съм осъзнавала какъв брой е значимо това за израстването на всеки от нас. В Българска национална телевизия постоянно се работи в екип и това за мен е едно от най-ценните ни правила - постоянно има някой, който знае повече от теб, който ще даде още по-интересна концепция и по-късно чувството за добре свършена работа зарежда всички.

-Вие сте една от най-хубавите водещи на публицистични излъчвания. От кого сте се учили и какви са главните правила в работата ви?

Уча се от всеки от сътрудниците си. От първия ми ден в малкия екран разбрах, че това ще е едно море, което в никакъв случай няма да ти стигне времето да преплуваш, само че пътешествието си заслужава. В нашата специалност нещата са доста динамични - тъкмо си мислиш, че си научил нещо ново и след месец разбираш по какъв начин и това е леко остаряло. Изключително се развиват технологиите в медиите и в случай че не се опитваш да си в крайник с трендовете би било в действителност мъчно.

-Как се готвите за предаването си " Референдум " и в този момент за " Надпреварата "?

Подготовката е обща на екипът ни - продуцентът Татяна Тасева, редакторът Нина Донева, режисьорът Емил Минков и виновния ни оператор Емил Дюлгеров. Разбира се и на всеки един човек от екипа за реализация - каквото и да сме подготвили ние като публицисти, в случай че няма положителни оператори, в случай че не е добър звукът и не е моден декорът - нищо няма да се получи. За всяко предаване се готвим като за най-важният ни ефир. Защото е по този начин. В нашата специалност няма толкоз огромно значение какво си съумял през вчерашния ден - през днешния ден всичко стартира изначало. Много се радваме, че успяхме да развием онлайн аудиторията си, хората ни пишат, вълнуват се, подлагат на критика ни и всичко това четем и проучваме, тъй като всеки фен е значим за нас. Най-хубавият миг е, когато фенове ни пишат по време на предаването или дни след него ни звънят на телефона в редакцията и споделят " напълнихте ми сърцето, страхотни събеседници ".

-Какво е значимо за един публицист в политическите изявленията?

Според мен значимото е да няма самоцелни въпроси, да се търсят оптимално точни и съответни отговори. За което от особена значимост е положителната подготовка, другояче всичко звучи прекомерно общо и без център на диалога. Също по този начин е доста значимо да се слуша деликатно, а не да се движиш по прелиминарен сюжет. Често обичам да споделям, че нашето предаване няма сюжет - има набелязани и значими тематики, само че всичко се случва в придвижване, в хода да полемиката, тъй като в нея вземат участие повече хора и няма по какъв начин да се " изрежисира " такова събеседване.

-Преданото ви " Референдум " е измежду най-одобряваните публицистични излъчвания в българския ефирен ефир. По време на изборите обаче ще бъде сменено с нов формат - " Надпреварата " - напълно отдадено на Избори 2021. Какво ще е особеното?

Различни ще бъдат денят и часът - четвъртък в 21:00. Търсихме подобен праймтайм, който подсигурява цялостна равнопоставеност на участниците. Ще има 3 такива излъчвания. В последното преди вота на 8 юли чакаме да вземат участие представители на политическите сили, които бяха част от последния парламент. В първите два епизода феновете ще видят и останалите регистрирани съгласно разпоредбите политически сили. В " Избори 2021 - Надпреварата " дебатът тече по разпоредбите на акцията, само че се надявам да успеем да запазим и дискусионния звук.

-Какъв е съвета ви към феновете на Българска национална телевизия и читателите на Dir.bg за повишение на медийната им просветеност?

Съветът ми е хората да се доверяват на съществени и одобрени медии, даже от време на време " да се карат с тв приемниците ", зад една сериозна медия стоят напъните и професионализма на доста хора. За страдание в последните години се плува в мътно море на всевъзможни измислени уеб сайтове, които искрено разгласяват погрешно наличие. Често хората виждат някакъв линк в обществените мрежи и без доста да се замислят го популяризират и по този начин се тиражират подправени вести. Винаги проверявайте какво четете.

- Рейтингът на Българска национална телевизия в последните месеци бележи растеж нагоре. Очаквате ли да сте определената телевизия от феновете и в интервала на предизборната акция?

Много се надявам, че ще е по този начин. Да не забравяме, че Българска национална телевизия има от ден на ден фенове на онлайн платформите си, а това е от голямо значение, тъй като там се броят неповторими гледания и интерес на потребителите в действителни стойности. Когато виждаш по какъв начин от ден на ден и повече хора гледат това, което правиш сега, до момента в който излъчваш в ефира, когато четеш мненията им, въпросите, имаш чувството, че си в един тим със фена и е доста вдъхновяващо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР