След нарастващ натиск от екологични групи и учени Европейската комисия

...
Коментари Харесай

ЕК може да затегне правилата за изгарянето на биомаса като зелено гориво

След възходящ напън от екологични групи и учени Европейската комисия (ЕК) счита да затегне регулациите, които дефинират потреблението на биомаса в енергетиката за зелено гориво. Целта е по този метод изгарянето на дървени пелети да не се регистрира към задачите на зелената сила в Европейски Съюз.

Според документ, до който е получил достъп Financial Times, Европейска комисия ще предложи възстановяване на своите " критерии за резистентност ", с цел да мери дали формите на биомаса - която включва горими пелети, създадени от дървесина или органични боклуци - би трябвало да се смятат за възобновими енергийни източници. Биомасата съставлява съвсем две трети от силата от възобновими източници в Европейски Съюз и е доста повече от производството на сила от вятър и слънце. В България биомасата също има голямо значение за общите цели за зелена сила, защото в тях се регистрира отоплението на дърва и пелети в бита. А в последно време и някои централи започнаха да изгарят слаба и дървесна маса, за да понижат разноските си за въглеродни излъчвания - биомаста към този момент е с нулеви излъчвания.

Финландия и Швеция са измежду водещите страни в Европейски Съюз, които мощно разчитат на биомасата и подтикнаха Брюксел да остави разпоредбите в Директивата за възобновимата сила непроменени. Екоорганизации обаче се опълчват на това и упорстват всички форми на биомаса от горите да бъдат изключени от класификацията на Европейски Съюз за възобновима сила.

Според наличието на изтеклия документ, дървесината от разнородни и първоначални гори, известни като " неразрешени зони ", не би трябвало да се смята за възобновима.
Фотограф: Цветелина Белутова
Дървесината от първоначални гори съставляват към 18% от цялата биомаса, създадена в Европейски Съюз. Предложените правила на Европейски Съюз също ще бъдат разширени, с цел да обзет съоръжения за биомаса с потенциал над 5 мегавата, намалявайки прага, който сега е 20 мегавата. Комисията също по този начин предизвиква страните от съюза да не изгарят висококачествена дървесина за произвеждане на сила, в случай че не са изцяло изчерпани други форми.
Натиск от учени и екологични групи
Екоорганизациите упорстват Брюксел да преработи разпоредбите си за възобновими енергийни източници, с цел да отстрани опцията всички форми на горски материал да се изгаря. Те настояват, че изгарянето на дървесина способства за увеличение на въглеродните излъчвания и намаляването на абсорбирането на CO2 посредством механизма, прочут като усвояване на въглерод (the carbon sink).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР