Едва 45% процента от хипертониците у нас имат добър контрол

...
Едва 45% процента от хипертониците у нас имат добър контрол
Коментари Харесай

Имате високо кръвно? Ето какво трябва да знаете |

Едва 45% % от хипертониците у нас имат добър надзор на кръвното налягане. Данните заяви проф. доктор Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония. България заема челни позиции по сърдечносъдови и мозъчно-съдови болести като последица от недиагностицирана и незадоволително точно лекувана хипертония. За да се усъвършенства контрола над болестта, медицинската общественост у нас се сплоти в основаването на  

Документът ще бъде подсилен от поредност начинания, осведомителни и обучителни акции за придържане към положителните и потвърдени лечения за лекуване на хипертония – както при лекуваните пациенти, по този начин и при пациенти с недоказана хипертония.

Какво би трябвало да знаем за артериалната хипертония и по какъв начин да я направляваме

Хипертонията е причина за гибелта на 1 от всеки 8 души (12,8 %) по света. 30% от възрастното население не знаят, че страдат от високо кръвно налягане. 20 500 смъртни случаи дневно се записват в международен мащаб.



Има два вида хипертония: първична (или есенциална хипертония) и вторична хипертония. Първичната хипертония значи високо кръвно налягане, за което няма явна причина.  Има редица фактори, които могат да покачат риска от развиване на високо кръвно налягане:



Как се диагностицира хипертонията

Вторичната хипертония е високо кръвно налягане вследствие на избрани аргументи (например, нарушено произвеждане на хормони от надбъбречните жлези). От този тип хипертония страдат дребен брой пациенти. При разкриване на повода и осъществяване на вярно лекуване, кръвното налягане би трябвало да се възстановява.

Хипертонията (кръвно налягане равно или по-високо от 140/90 mm Hg) е тиха болест, защото рядко са на разположение изразени признаци и по тази причина тя постоянно осттава недиагностицирана. Препоръчва се кръвното налягане да се ревизира всяка година.

Ако стойностите са кръвно налягане са равни или по-високо от 140/90 mm Hg, лекарят може да ревизира с няколко спомагателни прегледа, с цел да удостовери диагнозата хипертония. Може да употребява и устройство за амбулаторно мониториране на артериалното налягане, за премерване на налягането в границите на 24 часа.

Как се отразява хипертонията на тялото

Когато човек страда от хипертония, сърцето му би трябвало да работи по-усилено, с цел да обезпечи циркулирането на кръвта в тялото. С времето, това високо кръвно налягане може да отслаби стените на кръвоносните съдове, което води до промени в кръвотока.

Всички тези положение могат да са причина за нараснал риск от развиване на сърдечно-съдови болести (инсулт, ИБС, сърдечна недостатъчност). Може да бъдат повредени и други елементи на тялото, включително бъбреци, крака и очите.



Как да направляваме кръвното налягане

През множеството време кръвното налягане се мери от доктор или здравна сестра, да вземем за пример при всекидневно посещаване в клиниката. За тази цел се употребяват сфигмоманометър. Това е устройство за премерване на кръвното налягане (манометър), обвързван с надуваем маншон, който се слага към горната част на ръката. Лекарят надува балона и се усеща много мощно прилепяне на ръката. След това въздухът от маншона се изпуска и се усеща понижаване на стягането. Тогава кръвното налягане се мери с манометъра (в милиметри живачен дирек – mm Hg).

Има два разнообразни типа манометри.

Ръчно отчитане, при което лекарят или сестрата раздува маншона с ръчна помпа, след което употребява стетоскоп, с цел да чуе пулса.

При втория вид отчитането се прави цифрово. Маншонът се раздува и изпуска автоматизирано. За да се получи точната стойност, при измерването би трябвало да се стои неподвижен в продължение на минимум 5 минути преди измерването, да се седи и да не се приказва. Правят се 3 измервания през 1 минута и се взима под внимание 2-то и 3-то.

Промени в ежедневните привички

Извършване на постоянна физическа активност . Тя е значима за сърцето и кръвообращението. Обикновено се предлага 30 минути физическа дейна активност на ден в продължение на минимум 5 дни в седмицата.

Поддържане на здравословно тегло . Ако човек е с наднормено тегло, е изложен на по-висок риск от сърдечносъдово заболяване, диабет и високо кръвно налягане. Затова постигането на оптимално тегло е цел за всеки пациент с хипертония. Намаляването на тежестта добавя действието на антихипертензивното лекуване.

Подобряването на метода на хранене  е значимо за здравето както при хипертониците, по този начин и при всички хора. Балансиранията банкет на хранителни субстанции е също съществена част от контрола на нарасналото кръвно налягане. Лесно може да се придържат хората към уравновесения метод на хранене като се съблюдават 4 съществени рекомендации:

1. Ядене на минимум 5 порции плодове и зеленчуци на ден (300-400 г)

2. Ограничаване на банкет на мазнини и масла (най-вече скотски мазнини и палмово масло)

3. Намаляване на потреблението на сол

4. Прием на повече риба , 2-3 пъти седмично (сьомга, сардини или скумрия).

Важно е да се понижи и потреблението на алкохол



Препоръчително е да се спре пушенето.

Стресът от време на време е причина за повишение на кръвното налягане и сърдечна периодичност. Доброто качество на съня е доста значимо, с цел да се реализира ежедневна релаксация на целия организъм, намаление на сърдечната периодичност и кръвното налягане.

Проследяване на кръвното налягане

Проследяването на кръвното налягане у дома е доста значимо и може да бъде част от сполучливото лекуване на хипертонията. Следенето на кръвното налягане в домашни условия може да спомогне за по-доброто му следене и установяване на уместно и дейно лекуване. Важно е да се осигури апарат за всекидневно премерване на кръвното налягане в домашни условия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР