Мария Габриел заедно с Председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Мария Габриел заедно с Председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европейският съвет по иновациите е възможност за Европа да бъде лидер в иновациите

Мария Габриел дружно с Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Президента на Франция Еманюел Макрон, дадоха през днешния ден формалния старт на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ) за интервала 2021-2027 година Европейският съвет по нововъведенията е нов съставен елемент по стратегия „ Хоризонт Европа “ със лично ръководство посредством самостоятелен ръб на новаторите, самодеен метод за подкрепяне на новаторите посредством ръководители на програмата и финансови вложения от Фонда на ЕСИ.

„ Днес е значим ден за бъдещето на европейската политика за нововъведения. Поставихме началото на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ) с бюджет от 10 милиарда евро. Амбицията ни е да адресираме три съществени провокации. На първо място, това е по този начин нареченият „ иновационен абсурд “. Трябва да превърнем водачеството ни в науката в водачество в нововъведенията. Второ, значима е поддръжката ни за фирмите в сериозния миг на тяхното разгръщане. Третото предизвикването е фрагментираността на иновационната екосистема и разделянето в региона на нововъведенията. Ето за какво ЕСИ ще се стреми да поддържа капацитета за нововъведения във всички райони, като обърне особено внимание и на увеличението на % на ръководените от дами сдружения в Европа “, съобщи Мария Габриел по време на онлайн събитието отбелязващо старта на Европейския иновационен съвет.

Тя означи главните решения за адресиране на тези провокации. На първо място, ще се ползва нова, система за кандидатстване, посредством която стартъпите и МСП могат да аплайват за финансиране когато и да е по опростена процедура. Второ, екип от ръководители на стратегии на ЕСИ ще дава отговор за създаването на визии за революционните софтуерни нововъведения. Такива са, да вземем за пример, клетъчна и генна терапия, „ зелен “ водород или принадлежности за лечение на мозъчно заболяване. Те ще работят в тясно съдействие с Европейския научноизследователски съвет и с Европейския институт за иновационни технологии. Трето, програмата „ Ускорител “ с бюджет 1 милиард евро, е предопределена за стартъпи и МСП, и има за цел създаване на нововъведения, имащи капацитет за основаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което съчетава частен капитал сред половин милион и 15 милиона евро посредством Фонда на ЕСИ и безплатни средства в размер до 2,5 милиона евро. „ 495 милиона евро са заделени за водещи до пробив нововъведения за Европейския зелен пакт и за стратегическите цифрови и здравни технологии. Това ще укрепи софтуерния суверенитет на Европа във връзка с веригите за основаване на стойност “, разяснява Мария Габриел.

Програмата „ Изследвач “ с бюджет от 300 милиона евро е ориентирана към мултидисциплинарни проучвателен екипи за научни проучвания с капацитет за софтуерни пробиви. Te могат да аплайват за безплатни средства в размер до 4 милиона евро. Схемата на ЕСИ за финансиране на прехода е предопределена за осъществяване на резултатите от научните проучвания в новаторски артикули и е с бюджет в размер на 100 милиона евро. Всички планове на ЕСИ ще имат достъп до услуги за ускорение на бизнеса, които са обезпечени от ментори и специалисти, и до благоприятни условия за партньорство с предприятия и вложители.

Днес бяха оповестени и две награди. Наградата на Европейски Съюз за дами иноватори отличава най-талантливите дами бизнесмени, които са основали сполучливо сдружение и са осъществили иновация на пазара. Втората премия е „ Европейска столица на нововъведенията “ (iCapital) и е самопризнание за ролята, която градовете играят за развиването на локалните иновационни екосистеми. Включена е нова категория, „ Европейски град с възходящи нововъведения “, ориентирана към градове с население сред 50000 и 250000 поданици.

„ Стартирането на ЕСИ дава неповторими благоприятни условия за сливане на нашите откриватели, новатори, стартъпи, вложители и сдружения от цяла Европа и отвън нея, с цел да изведе Европа на челно място в идващото потомство авангардни технологии и да укрепи софтуерния суверенитет на Европа “, заключи Мария Габриел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР