Анализ на инж. Димитър Щерев* По отношение на себестойността, втечненият

...
Анализ на инж. Димитър Щерев* По отношение на себестойността, втечненият
Коментари Харесай

Може ли България да изгражда надеждно газоснабдяване върху вноса на втечнен природен газ?

Анализ на инж. Димитър Щерев*

По отношение на себестойността, втечненият природен газ (LNG) е доста по-скъп от тръбопроводния, като се изключи случаите, когато газът се придвижва по тръбите на доста огромни дистанции (над 5000 км). При тези дистанции продажбите на тръбопроводен газ стават нерентабилни.

Втечнен природен газ в Европа се внася от Катар, Нигерия, Русия, Съединени американски щати, Тобаго-Тринидад и други Наред с тръбопроводния газ, от 2018 година насам Русия изнася и полутечен газ за Европа от един от своите огромни фабрики, построени на полуостров Ямал – «Ямал СПГ” на компанията НОВАТЕК със благосъстоятелност на капитала: Русия (НОВАТЕК) - 50.1%; Total (Франция)- 20%; Китай - 29.9%.

От 2018 година до началото на м. март т. година (04.03.2021 г.), заводът за полутечен природен газ «Ямал СПГ” в Русия е изнесъл за страните от Европейския съюз над 50 милиарда нм3 естествен природен газ, което разпределено по години е както следва:

за 2018 година - 6.64 милиарда нм3

за 2019 година – 21.07 милиарда нм3

за 2020 година – 19.05 милиарда нм3

за 2021 година – 3.45 милиарда нм3 (до 04.03.2021 г.)

Основни вносители на полутечен природен газ от Русия са 6 европейски страни - Англия, Франция, Холандия, Белгия, Испания и Португалия.

Що се касае до себестойността на втечнения природен газ от завода в «Ямал СПГ”, Русия, той е по-евтин от този от Съединени американски щати. Но въпреки всичко не би трябвало да забравяме, че цената на газа зависи от настоящата пазарна обстановка и съответните условия на договорите. В тази връзка втечненият природен газ от Русия може за избран интервал от време бъде по-евтин от газа от Катар и/или по-скъп от газа от Съединени американски щати.

Тук е значимо да се означи, че цената на този тип газ е мощно подвластна от положението на пазара в Азия. Когато търсенето на полутечен газ в Азия стартира да понижава и с това да не съумява да върви в крайник с предлагането, тогава за други консуматори се отваря опция да купуват доста на ниска цена полутечен газ по спот-цени. За разяснение - пазаруване по спот-цени значи реализиране на краткосрочни покупко-продажби за доставка на една партида полутечен газ.

За реклама на дейното ползване на полутечен природен газ, неведнъж като образец се сочи Испания, която има най-голямата мрежа от ре-газификационни терминали за подобен тип газ в Европа - 6 броя. Но тук би трябвало да се означи, че построяването на тези ре-газификационни терминали е обвързвано с историята на развиване на газовата промишленост в Испания, когато страната не е разполагала с достъп до газопроводи със приемливи капацитетни благоприятни условия, а в това време стопанската система на страната е имала потребност от природен газ. Освен това би трябвало да се има поради и характерното географско разположение на Испания с обширни брегове в Средиземно море и Атлантическия океан. Когато обаче преди 12 години за страна се появи техническа опция, испанците неотложно разшириха своята газопроводна инфраструктура, изграждайки газопровода MedGas (2009 - 2011 г.), който понастоящем придвижва тръбопроводен газ от Алжир. Днес Испания си доставя тръбопроводен природен газ по два газопровода – един от Алжир (MedGas), за който стана въпрос нагоре и един от Франция по който може да се внася тръбопроводен природен газ от Норвегия, Русия и Холандия.

В умозаключение

Ако потребителите на природен газ имат достъп до тръбопроводи, то те биха купували полутечен природен газ (LNG) единствено в следните случаи:

- за допълнение на нужни количества, които по разнообразни аргументи не могат да бъдат доставени по построените газопроводи заради незадоволителния им капацитет;

- при настъпване на спешни обстановки, довели до прекъсване на газоподаването по даден газопровод.

България има добре развита газопреносна инфраструктура с добре подготвен личен състав и има характерно географско разположение.

Като имаме поради посочените нагоре обстоятелства, вносът на полутечен природен газ в България от ре-газификационните терминали в Гърция и Турция може да бъде по-евтин от вноса на газопроводен газ от Русия или от Азербайджан единствено при следните условия:

- в случаите на огромни остатъци на пазара на полутечен газ;

- в случаите на високи цени на газопроводния газ по дълготрайните контракти.

Изграждането на безвредно и надеждно газоснабдяване върху вноса на Втечнен природен газ е невероятно и рисковано. Защо?

Защото щом стартира повишение на търсенето на природен газ на международните пазари (в размери - по-голямо от предлагането), втечненият газ става или физически недосегаем, или доста безценен за потребителите, даже няколко пъти по-скъп от тръбопроводния газ по дълготрайните контракти.

………………………………………………………….

* Инж. Димитър Щерев e приключил магистратура в Руския Държавен Геологопроучвателен университет (МГРИ), Москва, Русия, компетентност “Хидрогеология и инженерна геология”. В процеса на работа е специализирал в региона

на «Симулирането и оценката на употребата на Газопреносни системи и Подземни газови хранилища” в офисите на Международната Нефтогазова компания Шлумберже, (Schlumberger), Хановер, Германия; на „ Управлението на Инвестиционни планове в Енергетиката” в Дъблин, Ирландия; на „ Геотермалния резервоарен инженеринг” в Университета на Организация на обединените нации, Рейкявик, Исландия.

От 1997 година (вече 24 години) работи в Булгартрансгаз ЕАД в региона на «Съхранението и преноса на естествен газ” и се занимава с усъвършенстване на капацитетните благоприятни условия на Подземното газово вместилище „ Чирен” (ПГХ Чирен), с неговата настояща оптимална употреба, рехабилитация, поддръжка и уголемение, както и с ролята на този обект за най-благоприятен транспорт на природен газ в страната и района.

От 2008 година, Димитър Щерев е член на Международния газов съюз (World Gas Union), Работен комитет по „ Подземно предпазване на естествен газ”, където има показани и предпазени редица разработки, свързани с преноса и съхранението на природен газ в България и Балканския район, както и с развиването на газовата промишленост в страната.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР