99 % от световното население вече диша замърсен въздух, който

...
99 % от световното население вече диша замърсен въздух, който
Коментари Харесай

Нови данни сочат: 99 % от световното население вече диша замърсен въздух

99 % от международното население към този момент диша нечист въздух, който съставлява сериозна опасност за здравето. Това демонстрират нови данни от Световната здравна организация (СЗО). Те се базират на информация за равнищата на фините прахови частици (PM10 и PM2,5) и азотен диоксид във въздуха в над 6000 града в 117 страни.

Най-лош е въздухът в страните с ниски и междинни приходи – на тези места единствено 1 % от градовете дават отговор на условията на СЗО за първокласен въздух. Въздухът в 17 % от страните с високи приходи е под целесъобразните граници за PM10 и PM2,5, само че равнищата на азотен диоксид във въздуха в съвсем всички страни по света са притеснително високи.

И фините прахови частици, и азотният диоксид са резултат от горенето н а изкопаеми горива.

Виж още: Мръсният въздух: Тихият палач на 21. век (подкаст)

Фините прахови частици (особено най-малките молекули, известни като PM2,5) могат да обхванат дълбоко в белите дробове и да навлязат в кръвоносния поток. Впоследствие те повреждат сърдечно-съдовата система, респираторния трак, мозъка и други органи. Основните източници на азотен диоксид пък са леките коли, камионите и рейсовете, електроцентралите и заводите. Този замърсител се асоциира най-много с респираторни болести (основно астма).

Множество проучвания демонстрират какъв брой нездравословно може да е замърсяването на въздуха - то увеличава риска от аутизъм и деменция и даже води до преждевременни и раждания. През 2021 година СЗО преработи насоките си за безвредните равнища на замърсяване и съобщи, че рисковете за здравето са доста по-високи, в сравнение с сме предполагали.

В резултат на това СЗО пресмята, че замърсяването на въздуха е отговорно за преждевременната гибел на към 4,2 млн. души всяка година.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР