95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна

...
95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна
Коментари Харесай

Над 2500 украински бежанци вече са започнали работа на трудови договори в България

95% от украински бежанци у нас имат регистрация за краткотрайна протекция, а над 2500 са почнали работа на трудови контракти, сподели пред Нова тв съветникът на вицепремиера Калина Константинова и член на държавния щаб по въпроса с бежанците Красимира Величкова.

По думите ѝ сега над 57 000 бежанци са настанени в хотели и за тяхната прехрана заплаща страната. Подготвя се прави проект по какъв начин да бъдат преместени държавни и общински бази в цялата страна. " Оказва се обаче, че няма подготвен указател с наличните бази, тъй че сега тече редом проучване къде и какво има страната и в какво положение е то ", изясни Величкова.

Държавата ще поеме превоза по преместването на бежанците. Обмисля се и по какъв начин те да бъдат настанени на подобаващи за тях места. " Хората да вземем за пример с хронични болести да бъдат настанени в бази в огромни градове, тъй че да имат достъп до опазване на здравето ", изясни Величкова.

Министерството на труда и обществената политика и Министерството на образованието разрабоват критерии, тъй че да може по-бързо да бъдат основани дневни центрове за децата. Така дамите ще могат да стартират работа, сподели Красимира Величкова.

По думите ѝ до момента на хотелиерите, които са приютили бежанци, са изплатени 15 милиона лв.. Някои хотелиери са получили по-малък %, тъй като са подали неточни данни, изясни Величкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР