95,5% отново биха се подложили на операцията, вместо да търпят

...
95,5% отново биха се подложили на операцията, вместо да търпят
Коментари Харесай

Проф. д-р Пламен Кинов, ортопед: Смяната на тазобедрена става подобрява качеството на живот

95,5% още веднъж биха се подложили на интервенцията, вместо да търпят болката
“Ендопротезирането на тазобедрена става е интервенция, която е за цялостен живот. За нас не е задоволително да знаем дали пациентът се усеща добре след 1-2 години, а след дълъг интервал от време. Желанието ни е освен да спрем болката, която непроменяемо съпътства живота на хората с износена тазобедрена става, само че и да върнем интензивността, която са имали преди тя да се появи в живота им ”, споделя проф. доктор Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ ” и на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

Известният наш ортопед издаде монографията “Качество на живот след ендопротезиране на тазобедрената става ”, която е резултат от 10-годишен труд. Целта є е дълготрайно следене на резултатите при пациенти, които са се подложили на интервенция за промяна на тазобедрената става. Изследването е осъществено благодарение на разнообразни въпросници, които обгръщат необятни аспекти на качеството на живот, като дали даденият човек има обществена активност (излиза ли с другари, посещава ли културни и други събития); може ли да работи и за каква работа е подходящ; изпитва ли болка; може ли да се придвижва самостоятелно; в положение ли е да спортува и други Пациентите сами дават оценка на положението си, като то се мери в точки (максимумът е 100). В изследването за взели присъединяване общо 82 души с 89 ендопротезирани тазобедрени стави.

Получените резултати са безапелационно в интерес на интервенцията: 93,2 точки е междинният резултат, с който интервюираните правят оценка физическото си положение (в съпоставяне с 44,7 преди операцията). Ставната болежка от 10 точки преди интервенцията, е намаляла на 3. Функцията на тазобедрената става от 40,7 точки преди интервенцията, се е нараснала на 78,2 точки след нея.

Преди интервенцията единствено 11% от изследваните са можели да вървят независимо (без помощни средства) в продължение на 1 час, до момента в който след ендопротезирането този % е повишен на 50,6. 95,4% от пациентите, включени в проучването, могат да вървят независимо сред 3 и 7 години след интервенцията. 95,5% показват, че в случай че в този момент би трябвало да избират сред болката и страха от интервенцията, без съмнение биха избрали да се оперират още веднъж.

“Ако успеем да потвърдим, че влагането на средства в скъпоструващите медицински произведения, които се употребяват за този вид интервенции и които на този стадий не се поемат от НЗОК, води до трайно и качествено възстановяване на качеството на живот при тези пациенти, може би ще успеем да убедим здравната каса да ги финансира. Защото един човек, който е с възобновено качество на живот, може да работи, да бъде пълностоен, а не в тежест за своите близки ”, уверен е професорът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР