90% от лечението на артериалната хипертония се състои в превенция

...
90% от лечението на артериалната хипертония се състои в превенция
Коментари Харесай

Доц. Христова: 80% от хипертониците у нас не провеждат адекватна терапия

„ 90% от лекуването на артериалната хипертония се състои в предварителна защита на стойностите на артериалното налягане. Когато човек обърне внимание на артериалното си налягане още първоначално, преди да е станало съществено заболяване, считаме, че можем да се оправим с този проблем. “ Това сподели шефът на Медицински център по сърдечно-съдови болести доцент Красимира Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите й доста постоянно артериалната хипертония може да протича безсимптомно и да се откри след посещаване при доктор. Главоболие, замаяност, световъртеж, стягане, дефицит на въздух също са симптоматика, която може да се дължи на високите стойности на артериалното налягане.

По думите й стойностите от 130 до 150 на 90 са най-неблагоприятните, защото пациентите отхвърлят да одобряват, че това в действителност е такава, която би трябвало да бъде третирана с медикаменти.

„ Приемането на хапче заран, според дали имаме високо артериално налягане, или не - е най-грешният метод, тъй като в медикаментите, с които лекуваме в днешно врече, са с дългодействащи формули, които работят едвам след няколко часа. Ако индивидът вземе лекарството си чак, когато към този момент е нараснало налягането, може да е съдбовно “, посочи тя.

Доц. Христова заяви, че хипертониците у нас са към 2 млн. души, само че едвам половината от тях са наясно с диагнозата си, а от тези 50% половината не се лекуват. Оказва се, че близо 80% от хипертониците не организират съответно лекуване.

" Задължително е един път годишно да вървим на кардиолог, тъй като смяната, която настава от артериалната хипертония, може да се забележи във всеки един орган - сърце, мозък, очи, бъбреци. Всички тези функционалности следва да бъдат тествани посредством проучвания, които да покажат дали е добър контрола и дали е съответна лечението ", акцентира доцент Христова и предложи след 35-годишна възраст да се вършат прегледи при кардиолог.

По думите на доцент Христова пациентите освен в България отиват на доктор едвам когато виждат даден проблем. Профилактиката остава в ръцете на общопрактикуващите лекари, а те не постоянно имат задоволително време, с цел да я осъществят.

„ Артериалната хипертония е обществено значимо заболяване води до инвалидизиране на пациентите. Най-честите аргументи са появяването на мозъчните инсулти, сърдечните инфаркти, предсърдното мъждене, сърдечна непълнота, бъбречна непълнота “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР