9 нови специалности въвежда Софийският университет за кандидатстудентската си кампания

...
9 нови специалности въвежда Софийският университет за кандидатстудентската си кампания
Коментари Харесай

9 нови специалности в СУ догодина - една от тях е африканистика на английски

9 нови специалности вкарва Софийският университет за кандидатстудентската си акция следващата година. Една от по-любопитните от тях е африканистика (на британски език) и ще се преподава във Факултета по типичен и нови филологии, а приемът ще е изпит по британски или матура по същия език.

Новите специалности, графикът за изпитите и целия устав за приема за образователната 2018/2019 година бе признат нощес на съвещание на Академичния съвет на висшето учебно заведение.

Всички нови специалности са:

Философски факултет

- Публични осведомителни науки;

- Философия (на английски);

Исторически факултет

- История и политика на Балканите;

- История и непознат език (английски език/френски език);

Факултет по типичен и нови филологии

- Африканистика;

Физически факултет

- Компютърно инженерство;

- Учител по естествени науки в главната степен на образованието;

Геолого-географски факултет

- География и британски език;

Факултет по публицистика и всеобща връзка

- Комуникационен мениджмънт.

Коментари измежду членовете на Апелативен съд провокира специалността Учител по естествени науки в главната степен. Ще могат ли приключилите я да влязат в учебно заведение? Директорите желаят преподавател по биология, по химия, по физика, а не по общото наименование " естествени науки ", попита проф. дпн Албена Чавдарова от Факултета по педагогика. Контрааргументът бе, че с изключение на в началните класове, където се преподава предметът Човекът и природата, има и дребни селски учебни заведения, където един преподавател преподава по няколко предмета.

В последна сметка предлагането бе гласувано дружно с целия устав. А той включва още изискванията за банкет и графиците за двете изпитни сесии.
``
Първата е през февруари-март, а втората - през май-юни 2018 година.

Документи за кандидатстване за първата се подават в София от 19.02.2018 година до 09.03.2018 година, а за втората - до 18.05.2018 година

Кандидатите подават заявление, показват копие от персоналната си карта и дават разписка за платена такса за присъединяване в изпитите (размерът ѝ се дефинира всяка година с разпореждане на Министерския съвет). От такса се освобождават кръглите сираци до 26 година, хора с трайни увреждания и понижена продуктивност 70 и над 70 на 100, майки с три и повече деца.

Кандидатите могат да се явят и на първата, и на втората сесия, в случай че желаят и за бала да бъде взета по-високата оценка по съответния предмет.

Едно предложение, касаещо изпитите, се трансформира в главният противоречив миг по време на съвещанието. То бе отправено от Медицинския факултет. Деканът му и шеф на болница " Лозенец " проф. доктор Любомир Спасов изиска да има обособени изпити по биология и химия, посредством които да се пресяват единствено претендентите за специалността медицина, разнообразни от обичайните изпити по биология и химия на СУ.

В писмо до Съвета преди вчерашното му съвещание проф. Спасов написа:

Провеждането на кандидатстудентските изпити по химия и биология за специалността " Медицина " е неведнъж обсъждано в нашия факултет през последните месеци. Повод за това ни дава  неудовлетвореността от наличието на изпитните конспекти по двете образователни дисциплини и методът на осъществяване на самите изпити.

Спасов претендира изпитите да се организират от бъдещите преподаватели на студентите, т.е. от преподаватели във Факултета по медицина. Той твърди още, че подборът на студенти, подбрани посредством изпити, готови и извършени от преподаватели в други факултети " нарушава нашите естествени права на учащо звено ". " Прякото ни присъединяване в подбора на студенти за Медицинския факултет е освен наше право, само че и основно обвързване ", написа още в писмото си проф. Спасов.

Това предложение бе на път да " взриви " спокойствието на съвета.

Оттеглете го, проф. Спасов, прикани при започване на полемиката зам.-ректорът доцент доктор Георги Вълчев. 

Предложението ще тегли една поредна разграничителна линия. Разделиха ни на небогати и богати, на даскали и на чисти учени, в този момент евентуално ще се разделим и по някоя друга линия. Това не е добре за университета и за този дух, който би трябвало да носим като колектив. Обратното - в случай че предлагането не бъде оттеглено и се стигне до гласоподаване, в случай че то не бъде признато, това ще остави неприятен привкус в представителите на Медицинския факултет. Аз съм уверен, че в режим на разговор могат да бъдат решени всички противоречиви въпроси и моят апел е тъкмо този. Мисля, че в случай че предлагането бъде оттеглено и се потърсят решения в разговор с сътрудниците от двата факултета, ангажирани с този развой, това ще е по-добрият вид.

Към апела се причислиха още няколко преподаватели, само че Спасов не склони - не отдръпна предлагането си и при гласуването то беше отхвърлено с 9 гласа " за ", 11 " срещу " и 21 " въздържал се ".

Така за медицина останаха досегашните изпити по химия и биология. Тази контролирана компетентност остана и една от дребното, в които не може да се влиза и с матури. Останалите такива са фармация, право и интернационалните връзки. При последната наложителният изпит е по история на България, а вторият предмет може да е или изпит, или оценка от матура по непознат език.

Кандидатите за всички останали специалности ще избират дали да се явят на изпит или да вземат участие в класирането с матура. Не е ясно по какъв начин матурата би отсяла претендентите за някои специалности, да вземем за пример в специалността изобразително изкуство ще се приема с матура по български, математика и други предмети от учебно заведение, само че не и с изобразяване. Този въпрос обаче не бе издигнат от членовете на Академичния съвет през вчерашния ден.

Приетият устав за приема определи и графиците за изпитите.

Първа сесия

18 март (неделя) - изпит по български език и литература

25 март (неделя) - математика - II и химия

1 април (неделя) - история на България и публицистика

15 април (неделя) - биология, събеседване за компетентност Музикални медийни технологии и тонрежисура и география

22 април (неделя) - математика - I, събеседване за компетентност Изобразително изкуство, теология (устен), музикален инструмент или пеене и събеседване за компетентност Графичен дизайн

Втора сесия

3 юни (неделя) - български език и литература, италиански език, философия и обществени науки

9 юни (събота) - публицистика (писмен), математика I

10 юни (неделя) - британски език, биология

16 юни (събота) - история на България и химия

17 юни (неделя) - математика ІI, събеседване за компетентност Музикални медийни технологии и тонрежисура, теология (устен) и съветски език

23 юни (събота) - публицистика (устен), събеседване за компетентност Изобразително изкуство, музикален инструмент или пеене, физика, събеседване за компетентност Графичен дизайн

24 юни (неделя) - френски език и география

Първото класиране излиза на 10 юли. Класираните могат да се запишат или потвърдят присъединяване във второто класиране от 11-и до 13 юли.

Второто класиране са афишира на 17 юли, а попадналите в описите се записват или удостоверяват до 20 юли.

Окончателното трето класиране излиза на 24 юли, а срокът за записване е от 25-и до 27 юли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР