9 месеца след смъртта на 31-годишния благоевградски редник Николай Тошев,

...
9 месеца след смъртта на 31-годишния благоевградски редник Николай Тошев,
Коментари Харесай

Следствен експеримент ще установява как е убит редник Тошев

9 месеца след гибелта на 31-годишния благоевградски редови войник Николай Тошев, който бе прострелян на военно занимание, няма изясненост кой е отговорен за нещастието. Разследването на Военна прокуратура към момента не е завършило, написа “Струма”.

За повече изясненост е потърсен представителя на Софийска военно-окръжна прокуратура полк. Елин Алексов, само че се оказало, че той към този момент не извършва тези функционалности, защото от месец май е командирован във ВКП. Независимо от това и след координиране с представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова, полк. Алексов се съгласи да даде част от информацията, без да нарушава следствената загадка. “В хода на досъдебното произвеждане е направена сложна експертиза.

След като заключението на движимостите лица е предоставено на Военна прокуратура, са извършени разпити пред арбитър. Това е наложило да бъде назначена спомагателна експертиза, която през вчерашния ден бе назначена от наблюдаващия боен прокурор. Има възможност да бъде изработен следствен експеримент”, разясни полк. Елин Алексов. По думите му следствието на съдбовния случай е против непостоянен причинител от Българската войска.

Припомняме, че в началната фаза не беше издигнато работно обвиняване по случая. “Военната прокуратура няма процедура да работи с работни обвинявания. Обвинение ще има след събиране на всички доказателства и правене на комплицираните сложни експертизи, които са назначени. Разследването е предпочитано за нас, откакто има смъртен случай”, съобщи тогава няколко дни след съдбовния случай представителят на Софийската военно-окръжна прокуратура полк. Елин Алексов.

Информация за заключението на правосъдния доктор, направил аутопсията на натрупа, по отношение на аргументите за гибелта на починалия редови войник тогава бе отказана. Най-вероятната причина е остра кръвозагуба, откакто останал патрон в гръмналата при превозването картечница уцелва лявото бедро на 31-годишния благоевградчанин. Фаталният случай стана на 26 септември предходната година на полигон “Сливница” след занимание по планувани стрелби.

При събаряне на картечница “Браунинг” и качването й на камион редникът от военно формирование 26 400 – Благоевград е прострелян смъртоносно, оповестиха от прокуратурата. Според формалното известие на Министерство на защитата той се е самопрострелял. След осъществена инспекция на оръжието и превозване на картечницата, макар че преди този момент е имало обзор на оръжието и отчет, че е изпразнено, почнала подготовка за превозване на картечницата. В този миг се създава изстрел, при който боецът е тежко ранен в лявото бедро.

Незабавно му е оказана първа здравна помощ от доктор от ВМА – Пловдив, който е участвал на стрелбите. Пострадалият е превозен с кола за спешна помощ към ВМА – София, само че на път за болничното заведение умира и лекарският екип единствено установи гибелта му. В формалното известие на прокуратурата обаче бе посочено, че редникът е прострелян, като представителят на Софийска военно-окръжна прокуратура акцентира, че не става въпрос за “самопрострелване”.

Николай Тошев става професионален боец през март 2017 година, преди този момент е работил като оператор в телевизия “Родина”. Той бе заровен на 9 октомври с военни почести. Благоевградчани не престават да питат за аргументите, довели до кървавата кланица на полигона в Сливница. Първата група въпроси са свързани с това от кого и по какъв начин е осъществена инспекцията на картечницата, която била празна, а по-късно гръмна. Колко пъти е засичала?

Кой е виновен за техническата редовност на оръжията? Колко са били бойците, които са взели участие в нейното превозване? Какви са били ограниченията за сигурност, кой е началник на военното занимание? Втората група въпроси се отнасят до подхванатите дейности по време на разигралата се покруса. Имало ли е съответна лекарска интервенция? Вярно ли е, че първа помощ на ранения боец са оказали негови сътрудници, а здравната сестра, която е била там, е изпаднала в потрес, тъй като не издържала на гледката? За какъв брой време е пристигнала колата за спешна помощ?

Въпроси, на които военните дължат отговор, защото един 31-годишен българин, който по свое предпочитание стана професионален боец, си отиде по подобен безразсъден метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР