9-годишният Велислав Захариев от Берковица участва на международния турнир по

...
9-годишният Велислав Захариев от Берковица участва на международния турнир по
Коментари Харесай

9-годишният Вели от Берковица с успех на турнир по шах за възрастни

9-годишният Велислав Захариев от Берковица взе участие на интернационалния шампионат по шахмат за възрастни " Битката за Цариброд " в град Димитровград в Сърбия и реализира позитивен резултат – от седем партии има три победи, две ремита и две загуби, заяви за Българска телеграфна агенция бащата на детето Димитър Захариев.
В шампионата са взели участие над 140 шахматисти, измежду които и одобрени имена в тази игра. Велислав е бил най-малкият на възраст, само че все пак се е класирал на 41-во място, оставяйки зад себе си над 100 възрастни шахматисти.
В последните дни на предходната година Велислав Захариев завоюва шампионата „ Коледни звезди “ в София. Тогава той е осемгодишен, само че събира 6,5 от седем вероятни точки в конкуренцията на деца до 14-годишна възраст. През предходната година Велислав и печели първо място в своята възрастова група и на шампионата „ Шахматни очаквания “ в София.
Момчето печели първия си шампионат по шах още на пет години, а на шест и на седем години на два пъти става първенец на България за деца до осем години. Представя България на шампионат на Европейския съюз и печели второ място в своята възрастова група. Достига до седмо място по рейтинг в света за деца на своята възраст. Играе и на доста шампионати за възрастни, където натрупа опит и рутина, и постоянно реализира победи и ремита с обиграни съперници.
Понеже в Берковица няма шахматен клуб, където Велислав да тренира, сега той се образова онлайн през интернет при треньори от София и Велико Търново. Състезава се за шахматен клуб „ Елит “ от София, сподели още татко му Димитър Захариев, който е главен негов сателит по шампионатите у нас и в чужбина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР