87% от българските деца използват интернет и този процент всяка

...
87% от българските деца използват интернет и този процент всяка
Коментари Харесай

Всяко пето дете се е срещало с човек, когото познава от интернет

87% от българските деца употребяват интернет и този % всяка година се покачва. Всяко пето дете е имало среща с човек, с който се е срещнало в обществените мрежи. 48% от децата не могат да разграничат в тази среда дали една информация е истина, или неистина.
Това стана ясно по време на конференцията на тематика "Състоянието на децата в цифровия свят през 2017 година ", проведена от УНИЦЕФ и Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД).

" Има към 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това би трябвало да се промени, тъй като измежду тях са и деца в неравностойно състояние, живеещи измежду ограничения. Нашата задача е всяко дете по света да има подобен достъп. Но интернетът, с изключение на капацитет, носи и риск от закононарушения. Затова е належащо да повишим информираността на децата и на родителите за това, да ги предпазим от заплахите, които дебнат в цифровия свят ", съобщи Мария Хесус Конде, ръководител на УНИЦЕФ за България.

" Дигиталните технологии са трансформирали света, само че те са трансформирали и самите деца ", съобщи от своя страна Клара Сомарин, експерт " Закрила на детето, употреба и принуждение " в УНИЦЕФ.

" В Африка над 60% от децата нямат интернет, до момента в който в Европа този % е 4. Тези цифри приказват за маргинализация на избрани пластове от популацията, на цели страни и райони, което понижава възможностите им за триумф в живота. От друга страна, насилието, половите закононарушения и експанзията навлязоха и в интернет по метод, подобен с този, който е в самия живот. Никога не е било по-лесно, в сравнение с в този момент, в интернет да се стигне до едно дете и да се трансформира в жертва ", сподели още Сомарин.

Видовете опасности за децата в интернет са полово изнудване и съблазняване, стават жертви на нахлуване на връстници, кибертормоз. Често децата сами се подлагат на риск, давайки ненужна информация.

Младите хора на възраст 15-24 години са най-свързаната възрастова група. В международен мащаб 71% от тях са онлайн, спрямо 48% от общото население. Един на всеки трима интернет консуматори в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Все повече доказателства сочат, че децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст. В някои страни е евентуално децата на възраст под 15 години да употребяват интернет, колкото възрастните над 25 години.

Смартфоните подхранват така наречен просвета на спалнята, като онлайн достъпът за доста деца става по-личен, по-интимен и по-слабо следен. Свързаността може да промени разпоредбите на играта за някои от най-маргинализираните деца в света, като им помогне да осъществят своя капацитет и прекъсне междупоколенческите цикли на беднотия.

Около 29% от младежите по света - към 346 милиона души, не са онлайн. Африканските младежи имат минимален достъп. Децата, които разчитат по-скоро на мобилни телефони, в сравнение с компютри, могат да получат не най-хубавия онлайн опит, а тези, които не имат цифрови умения или приказват малцинствени езици, постоянно не могат да намерят съответното онлайн наличие. Дигиталното разделяне също по този начин отразява преобладаващите стопански несъответствия, като усилва преимуществата на децата от по-богатите среди и не обезпечава благоприятни условия на най-бедните деца. Съществува и цифрова неравнопоставеност сред половете. В международен мащаб 12% повече мъже, в сравнение с дами са употребявали интернет през 2017 година В Индия по-малко от една трета от интернет потребителите са дами.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР