84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа

...
84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа
Коментари Харесай

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

84-годишният френски милиардер и огромен колекционер на модерно изкуство Франсоа Пино най-сетне реализира задачата си. На 22 май той откри своя нов музей за модерно изкуство - la Bourse de Commerce. Това е постройката на някогашната комерсиална борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на някогашен замък на Екатерина Медичи. Заоблената ѝ форма, въодушевена от римската архитектура, не е напълно необикновена за Париж.

Намерението на Пино да сътвори голям музей в Париж, който да обитава сбирката му от 10 хиляди творби на изкуството, е отпреди 22 години. Всичките му старания, самообладание и цената от 194 милиона $ очевидно си заслужават - по думите на посетилите към този момент музея. Малко хора до момента са имали опцията да се възхищават на необятната 70 м и висока 35 м зала със стъклен купол съвсем с размерите на купола на Пантеона в Рим. Той е декориран със фрески от XIX век, неотдавна реставрирани и изобразяващи търговията на петте континента.

Японският проектант - минималист Тадао Андо, към този момент канен от френския милиардер за венецианските пространства Пунта каузи Догана и Палацо Граси, тук в Париж издига деветметрова вътрешна ротонда от светлосив бетон със спираловидно извиващо се стълбище, отвеждащо към горните странични изложбени зали.

Невероятна реституция и идея за показване на изкуство, постигаща чувството за медитация, една архитектура на безспорното благополучие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР