„Заради доброто управление на общинските лечебни заведения, сметките за ток

...
„Заради доброто управление на общинските лечебни заведения, сметките за ток
Коментари Харесай

Д-р Койчев изненадващо: България ще е първата страна в ЕС с колективен имунитет!

„Заради положителното ръководство на общинските лечебни заведения, сметките за ток ще бъдат платени без проблеми. Но тези пари можеха да отидат за поправки, за закупуване на нова апаратура“, разяснява ръководителят на комисията по опазване на здравето в Столичния общински съвет доктор Антон Койчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той заяви, че в две ДКЦ-та ще бъдат ситуирани фотоволтаици, които да облекчат сметките за ток. Такива са планувани и за някои лечебни заведения.

„Генерализирането на казуса не води до намиране на решения. Общинските лечебни заведения са добре ръководени, с огромна помощ от Столичната община. Готови сме за по-голямо повишаване на тока, само че се хаби запас, който отива в заплащане на битови сметки, вместо в грижа за здравето“, акцентира доктор Койчев.

Според него доста лечебни заведения в София не са били подготвени да възобновят плановите интервенции за толкоз малко време след заповедта на Министерството на здравеопазването. Но това ще бъде направено, където е допустимо.

Медикът съобщи, че тези 2 години в изискванията на пандемия са преподали доста горчиви уроци на опазването на здравето.

„Ние сме първата страна в Европейски Съюз, която ще добие групов имунитет посредством преболедуване, а не посредством имунизация. Хората се успокоиха. Новините за нови медикаменти им подействаха също успокояващо. Един от основните проблеми беше неприятната връзка. След първата вълна нещата много се размиха. Конспиративните теории избуяха“, акцентира ръководителят на здравната комисия към СОС.

Според него една от аргументите за високата смъртност от Ковид-19 у нас е неглижирането на здравето. Болни търсели късно здравна помощ.

Д-р Койчев акцентира, че парите за опазване на здравето в никакъв случай не може да бъдат задоволителни.

„Произволното увеличение, без да има сериозен експертен диалог за бъдещето на здравната система, няма да докара до предстоящите резултати. Дошло е времето за остойностяване на медицинския труд. Има сериозна рецесия за медицински сестри, неналичието е на съвсем пагубно равнище. Масово педиатри също са в пенсионна възраст. Има тежки несъответствия в опазването на здравето, които би трябвало да се преодолеят, другояче следва колапс“, акцентира медикът.

Гостът, който работи в УМБАЛ „Александровска“, съобщи, че също е чувал за практиката тежки случаи да бъдат прехвърляни сред лечебни заведения.

„И аз съм чувал за практики на прекачване на пациенти. „Александровска болница“ приема извънредно тежки случаи. Но имаш дълг като доктор и като човек да излекуваш пациента. Трябва разбор дали това е мълва или истина. След това би трябвало да последват наказания, да се върне солидарността, междуболничната връзка да се подобри“, сподели още доктор Койчев.
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР