Простете, че не ви изписвам с титли и обръщения. Имам

...
Простете, че не ви изписвам с титли и обръщения. Имам
Коментари Харесай

Госпожо Мустафа!

Простете, че не ви изписвам с трофеи и обръщения. Имам един простоват цивилен въпрос.

Аз съм детето / през днешния ден на 50 години/, което скрито чуваше по какъв начин родители и съседи скритом търсеха и слушаха Voice of America и Свободна Европа в края на 80-те години. На предишния век. Помня ги – гушнали радиоапаратите и оглеждащи се в личния си дом. Имаше риск за наказване и публично отменяне – в случай че се слушаха тогава тези станции на междинни талази.

По този мотив през днешния ден с изненада виждам, че единствения съветски канал – Первь канал Останкино към този момент не е в листата на Булсатком, провайдърът, на който заплащам. Не съм сигурен, само че чух че има европейско политическо решение съветски малките екрани към този момент да не се ретранслират. За последното може и да бъркам, комплициран от общото звучене на пропагандата и контрапропагандата.

Затова желая да ви запитвам напълно публично:

Госпожо Мустафа, смятате ли, че е демократично, рационално, практично и разумно да имаме неразрешени малките екрани и радиа в информационните канали на българите, в частност на мен.

Повечето българи са привикнали и може и да не виждат ( а и да им е все едно), че допреди бяха неразрешени Свободна Европа, а през днешния ден е неразрешен Первь канал на Руската телевизия. Но даже и тогава, в тези мрачни времена се говореше за плурализъм.

“Плурализъм ” назоваха помпозно руските перестройчици концепцията да няма неразрешени отзиви и информационни канали.

Днес не желая да имам вяра, че още веднъж би трябвало да браним плурализма. Защото концепцията за плурализъм надали важи единствено в една посока – от запад на изток.

Рядко виждам съветска телевизия. Едва ли ще ми липсва доста. Но желая да знам къде пребивавам.

Може би по-правилния въпрос би бил “кога пребивавам? ” и ще се наложи ли още веднъж да пребивавам в предишното?

В края на краищата – кажете ми вие кои канали да виждам и да се свършва. Призовавам, в случай че има помнещи сътрудници публицисти да зададат същият въпрос.

Ако сътрудниците публицисти не са съгласни с мен – няма по какъв начин, ще отстъпя и ще кажа че въпросът ми е тесногръд. Или ще е тесногръд до онази петъчна вечер, когато по един остарял спомен ще се наложи да гледаме единствено американски вести?

Госпожо Мустафа! Ужасно наивно е аз да ви давам ум и да се обръщам към Вас от Facebook – само че ви апелирам, не, кълна Ви – да не вършиме това, което правеха тук руснаците преди 30 години. Надявам се, че ме разбирате вярно.

Мартин Карбовски

lentata.com
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР