„Управляващото мнозинство прие закъснял с месеци бюджет. Бюджет за второто

...
„Управляващото мнозинство прие закъснял с месеци бюджет. Бюджет за второто
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Приетият бюджет може да се нарече „продължаваме инфлацията“

„Управляващото болшинство одобри просрочен с месеци бюджет. Бюджет за второто тримесечие на 2022, който ще се актуализира през третото. Всъщност този бюджет може да се назова „ продължаваме инфлацията “, „теглим дългове“, разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова във фейсбук във връзка признатия през вчерашния ден от Народното събрание на първо четене бюджет за настоящата година.

„Министър Василев харесва инфлацията, тъй като на неин декор може да регистрира огромни доходи. Гражданите обаче прекомерно добре схващат тази игра и тя не носи на държавното управление никакви дивиденти“, добавя тя.

Крайно време е ръководещите да кажат къде са тези митични 8 милиарда лева, които са спрели от обири, пита Атанасова. ГЕРБ не е на власт от май 2021 година Защо не виждаме в бюджета такива доходи? Или това беше от словесните пиратки, които се хвърляха безконтролно по време на акцията? Вместо „ откритите “ 8 милиарда лева имаме нов дълг за 7,3 милиарда лева, разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

Предвидените 90 млн. лева за нарастване на детските надбавки мъчно ще потвърдят своята успеваемост. Увеличение с 10 лева, 20 лева или 30 лева според от броя на децата не е основна поддръжка. Все отново е позитивно, че се резервират данъчните облекчения за работещи родители, въведени от последното държавно управление на ГЕРБ. С тях всички деца ще получат поддръжка от страната.

В същото време не виждаме средства за програмата за обезпечаване на детегледачки – „ Родители в претовареност “. Тя има директно отражение върху пазара на труда, тъй като дава опция на родителите да се върнат на работа, както и на безработни хора с подобаваща подготовка да намерят ново работно място, акцентира Десислава Атанасова.

Политиките за хората с увреждания в този бюджет най-ясно личат от поставените цели. В табличката с гръмко заглавие „ Ключови знаци за осъществяване и целеви стойности “ ясно написа, че до 2024 година – да, 2024 година – ръководещите си слагат за цел броят на хората с увреждания, включени в мероприятия за рехабилитация и обществена интеграция да доближи 3 000. А, хората с увреждания, които получават финансова поддръжка, са 672 000. Тези две цифри ясно илюстрират каква е политиката за хора с увреждания на държавното управление – повече помощи, по-малко интеграция.

Средствата по Закона за българския жестов език още веднъж са в размер на 6 млн. лева Ако не се промени ставката за преводачи на жестов език, глухите хора няма да могат да се възползват от правата си по този закон, предизвестява депутатът.

Непроменени остават и парите по Националния проект за деяние по заетостта. Вместо да се залагат пари по ограничения, които няма да работят (пример е 75/0 в сегашните условия), можеше да се мисли за ликвидна поддръжка на бизнеса.

Призовавам ръководещите да помислят за нарастване на работните заплати в АСП, АЗ и ГИТ. В рамките на ръководството на последното държавно управление на ГЕРБ възнагражденията бяха увеличени с 30%. Това е основно значимо, тъй като несъответствията в заплащането сред системите на обучение, опазване на здравето и обществена политика към този момент са налице, написа Атанасова.

И най-после, не би трябвало да се позволява обществената политика да бъде машинален общ брой от хрумвания и програмни планове на партиите в обединението. Кабинетът би трябвало да има ясна цялостна и координирана стратегия, тъй като рискува да изхарчи доста пари без ясна успеваемост и социална изгода, акцентира тя.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР