„Проблемът на Петков и Василев е, че никой не иска

...
„Проблемът на Петков и Василев е, че никой не иска
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО! Киро и Асен смятат, че българите не са им на нивото! Нямали диплома от Харвард

„Проблемът на Петков и Василев е, че никой не желае тъкмо те да са в ръководството. Защото те демонстрираха един фасон за налагане на решения без да се преценяват с никой.

Демонстрираха нещо като пренебрежение към всеки българин, който е останал да живее в България и няма тапия от Харвард“. Това разяснява пред „Стандарт“ политологът доцент Татяна Буруджиева. Ето нейната прогноза:

– Госпожо Буруджиева, какъв е Вашият коментар за излизането на Има Такъв Народ от обединението?

– Очакваното стана доста ненадейно. Аз персонално смятах, че ще се одобри актуализацията на бюджета, ще се оправи Изборният кодекс и чак тогава ще минем към абсурда, който се очакваше да бъде Северна Македония. Но това, което съобщи Слави Трифонов – че страната няма пари, звучи не по-малко притеснително. Експерти задаваха въпроса и се виждаше, че има проблем. Но аз персонално смятах, че става въпрос за пари кеш, което в една рецесия нормално основава напрежение.

Защото няма логичност в страната да няма пари в случай, че Данък добавена стойност остава толкоз висок и че имаме толкоз висок растеж на инфлацията – това значи, че би трябвало да има положителни приходи в държавната хазна. Освен това и се регистрираха положителни приходи. Така че при всички положения на Политическа партия ще се наложи да отговорят на тези два въпроса доста изрично – какво са обещавали за Северна Македония и има ли пари в страната.

– Какво следва оттук насетне?

– Възможни са всевъзможни разновидности, в това число и нови обединения, освен държавно управление на малцинството, както сподели господин Петков. Но моето усещане е, че в действителност казусът на Петков и Василев е, че никой не желае тъкмо те да са в ръководството.Защото те демонстрираха един фасон за налагане на решения без да се преценяват с никой. Демонстрираха нещо като пренебрежение към всеки българин, който е останал да живее в България и няма тапия от Харвард.

Те не престават да декларират позиция, че нямат потребност от сътрудници, вместо да потърсят сътрудници в политиките, които желаят да вършат /оставям настрани, че към момента няма такива политики/. Коалиционното съглашение – то бе писано доста небрежно, на коляно, както се споделя. Война стартира по-късно, случиха се и други неща.

Тези 6 месеца можеха да ги употребяват, с цел да развият съответни политики. И нямаше да има такива проблеми. Защото щеше да е ясно какво се прави. Разбира се, напрегнато и с компликация, както във всяка сходна коалиция, каквато те сглобиха – нещата не стават елементарно. Но можеха да реализират нещо. Пък и те демонстрираха, че някои решения могат да се вземат с преобладаващото предпочитание да се стои във властта и да не се отива на избори.

Но евентуално от Има Такъв Народ имат много по-сериозна информация, с цел да си разрешат да създадат тази стъпка. Нещата би трябвало да са доста по-сериозни от това, което ние виждаме. Така че аз чакам повече информация.

Проблемът оттук насетне е по какъв начин ще си подсигуряват партньорства, с цел да реализиран държавно управление на малцинството. Заявката „Имаме потребност от 12 почтени депутати“ – сякаш всеки, който не се съгласи, е непочтен – звучи доста непристойно на фона на желанието им да продължат да ръководят. Необходимо е малко повече примирение, когато искаш да те поддържат и да удовлетвориш своите упоритости и ползи. Необходимо е най-малко да направиш жест на почитание към другите. Не виждам подобен жест.

Така че нещата наподобяват доста коренно от политическа позиция.

– Изглеждат коренно, само че дали ще се случат коренно?

– Радикалното е да има избори. Изборният кодекс – това е едно от нещата, за които от дълго време споделям, че би трябвало да бъдат следени по отношение на това по кое време ще са изборите. Изборният кодекс е в програмата за пленарна зала към този момент. Не бива да изключваме разновидността избори.

Другият вид е някакво преформатиране на обединението. Но аз не си представям тъкмо какво ще бъде в този парламент. Защото доста мъчно може да се изключи Политическа партия от едно бъдещо държавно управление. За мен е невероятно да видя опция да привлекат някакъв нов сътрудник, който да ги поддържа. Защото би трябвало да има болшинство, когато се гласоподава това държавно управление, даже да е на малцинството. Теоретично има всевъзможни благоприятни условия, на практика сякаш те са много по-ограничени.

– Т.е. виждате избори. Но какъв брой скоро ще са те? Дали ще се одобри въпреки всичко актуализацията на бюджета?

– Според мен е допустимо да се одобри както актуализацията, по този начин и поправката в Изборния кодекс. Това ще държи болшинството в Народното събрание. И по този начин, изборите отиват към края на август – началото на септември. Или по принцип септември. Тогава, когато се задава втората вълна инфлация, както сподели Асен Василев. Не знаем кое ще е за положително и кое – за зло.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР