– Г-н Петров, кога очаквате мобилният телефон в България да

...
– Г-н Петров, кога очаквате мобилният телефон в България да
Коментари Харесай

Красимир Петров, директор “Конвергента мрежа и услуги” в Мтел пред “Труд”: Общините пестят до 70% от разходите за смет

– Г-н Петров, по кое време очаквате мобилният телефон в България да може да размени персоналната карта и банковата такава. Подобна е наклонността в Китай да вземем за пример, като в азиатската страна мобилни приложения заместват визитките при публични срещи, превеждат се заплати през тях, а със смарт устройства се заплаща даже на сергиите по улицата?
– Ние постоянно насърчаваме нововъведенията и от наша позиция не би лишило доста време. Свикнали сме да реагираме бързо на условията на цифровата епоха, в която живеем и дръзвам да настоявам, че следваме международните стандарти. Тук нещата зависят обаче и от институциите у нас, които дефинират какво би трябвало да са персоналните документи, какви да са методите на заплащане, би трябвало, естествено да се обърне огромно внимание и на сигурността, тъй като новите благоприятни условия основават и нови предпоставки за тези, които злоупотребяват.

– Вие вършиме първите стъпки с самодейността си за умни градове. Какво би трябвало да направи един роден град, с цел да влезе в тази категория и какви са икономическите изгоди от това?
– Предлагането на решения благодарение на Narrowband IoT технология е следващата стъпка от тактиката ни да бъдем софтуерен водач на телеком пазара, с което улесняваме живота на клиентите в цифровата епоха. Мтел следва международните трендове, които демонстрират, че „ Интернет на нещата ” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 година, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски. За да може един град да влезе в тази категория, той би трябвало да изиска да се развива цифрово и да е подготвен да одобри провокациите пред смяната. Убеден съм, че изгодите ще бъдат доста по-значими от провокациите и ще подобрят живота на всички. Ние сме отворени да работим в тясно съдействие с всеки град, институция или промишленост, подготвени да създадат идната крачка в цифровия свят. За нас сходна форма на публично-частно партньорство е изпитаната формула, която работи сполучливо за нас и общините.

– В Монтана стартирахте с видеонаблюдение, посредством което престъпността в града понижа фрапантно. Има ли интерес и от страна на други градове за въвеждане на новите технологии, които оферирате?
– Да, има – ние сме в непрекъсната връзка с нашите сътрудници, с цел да можем да им предложим най-хубавите и ефикасни решения. Монтана е една от 132 общини у нас, с която Мтел си партнира сполучливо, като предлага цялостно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, закрепени услуги, интегрирани информационни решения, услуги за сигурност и наблюдаване. Тук би трябвало да кажа, че работим и с едни от най-големите институции в България – Народното събрание, Министерски съвет, Президентството. Един от последните ни осъществени институционални планове е обслужването на „ Бърза помощ ” на територията на цяла България. Мтел дава цялостното осведомително и ИТ обслужване на „ Бърза помощ ”, включващо ръководство на прът център, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на колите за спешна помощ, връзка сред стотици местоположения. Всичко, което желаеме да предлагаме е в помощ на градовете, тъй че дружно да осигурим по-добър живот за хората.

– Скъпо ли е въвеждането им?
– Цената зависи от съответните условия на клиентите и решението, което предлагаме. Със сигурност цената ще бъде оправдана, поради изгодите, които дават сходни новаторски решения. Например системата за ръководство на боклуци може да редуцира разноските с до 70%. Сензори, инсталирани в контейнерите и системите за разбор, разрешават да се усъвършенства маршрута и графика на камионите – това пести време и гориво.

– Какви други приложения може да има развиването на IoT у нас?
– Умни домове, умни градове, интелигентна промишленост, всички дружно те способстват за благоденствието на хората в сфери като сигурност и опазване на здравето. Съвсем неотдавна ние представихме и сходно мъдро решение точно за дома – услугата Smart Home, първата умна система за ръководство на уредите у дома. Този нов артикул е извънредно подобаващ за фамилии, за хора, които желаят да ръководят дома си по отношение на своите потребности, да си обезпечат повече комфорт, сигурност и да усъвършенстват разноските си за електрическа енергия и отопление. Това е едно мъдро решение, което носи успокоение и комфорт на клиента.

– Какви приложения и решения разработвате за крайните консуматори в духа на Narrowband IoT?
– Освен ръководството на боклуци, за което ви описах, в умните градове предлагаме още три решения – надзор на въздуха, интелигентно осветяване и мъдро паркиране. Успоредно с това създаваме и други решения, свързани с умни градове и умни промишлености. Целта ни е продуктите, които предлагаме, не просто да усъвършенстват разноските на общините, а да ги трансфорат в по-добро място за живот в днешния цифров свят.

Нашият посетител
Красимир Петров е шеф “Конвергентна мрежа и услуги ” в Мтел. Има над 18-годишен опит в областта на телекомуникациите. Завършил е магистърска степен по “Телекомуникационна техника и технологии ” в Техническия университет в София и има тапия от Leadership Academy към Executive Education Center of City College, International Faculty of the University of Sheffield. Какви са трендовете в мобилните технологии, които скоро ще станат неотменна част от всекидневието ни, отговоря Петров за “Труд ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР