81% от запитаните в провокативно изследване на „Галъп” нямат колебания

...
81% от запитаните в провокативно изследване на „Галъп” нямат колебания
Коментари Харесай

„Галъп”: 8% от българите смятат, че Земята е плоска

81% от запитаните в провокативно проучване на „ Галъп” нямат съмнения по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с изказванието: „ Планетата Земя е плоска и не е правилно това, което написа на всички места – че е с форма, близка до кълбо “.

Останалите се затрудняват да отговорят. 74% са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се двоумят.

Снимка: NASA

15% се съгласяват с мнението, че имунизациите най-често са нездравословни за хората. 58% са на противоположното мнение, а 27% не могат да образуват мнение.

От „ Галъп” прецизират, че въпросите са пробни и не би следвало да се интерпретират като освен това от хипотези. „ Възможно е към тези тематики да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки. Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е задоволително явен, не е до дъно правилен, или пък, че сходен вид изказвания карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е надменно дребен – даже и при отчитане на вероятното статистическо отклонение”, прецизират социолозите.

Към това би трябвало да се прибавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат съмнения по въпроса за формата на земята или не могат добре да вдървен въпроса за нейната форма, а останалите 81% дават отговор според науката. Това са най-вече хора от маргинализираните обществени групи в обществото. Последното съвсем изключва опцията някой да се майтапи в отговора да вземем за пример, акцентират от „ Галъп”.

Интервюираните лица бяха запитани и дали са съгласни с изказванието: „ Хора са ходили/стъпвали на Луната “. Оказва се, че 74% са съгласни, а съгласно 9% това изказване е погрешно. Останалите не могат преценяват.

Най-образованите са и тези, които са най-сигурни. Подобно изказване ревизира колкото знанията и общата просвета, толкоз и афинитета към тайни теории, а и недоверието към общоприети обстоятелства. По-голямата част от хората у нас очевидно избират формалните източници, информации и теории, въпреки да не е дребен и делът на тези, които се съмняват.

Снимка: iStock

Колкото до нашумелия въпрос за имунизациите, 15% се съгласяват с изказване, че те най-често са нездравословни за хората, 58% не се съгласяват с това изказване, а 27% не могат да образуват мнение. Данните демонстрират, че изказванията за щета от имунизациите не получават необятна известност, въпреки изобщо да не са за занемаряване дяловете на хората, които са негативно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля, показват от „ Галъп”.

Данните са от самостоятелната от външно финансиране изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл “ за изследвания „ лице в лице “ с таблети. Изследването е извършено измежду 824 души сред 1 и 8 март.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР