804 неизвинени отсъствия от пленарни заседания са натрупали народните представители

...
804 неизвинени отсъствия от пленарни заседания са натрупали народните представители
Коментари Харесай

Равносметка за свършеното от 49-ото НС за тази година

804 неизвинени отсъствия от пленарни съвещания са натрупали народните представители от 12-и април до края на ноември. 45 са отсъствията им от съвещания на комисии. Това сочат данните на платформата " Отворен парламент " на Института за развиване на обществената среда. За декември към момента няма налична обществена информация за отсъствията на народните представители, съобщи Българска национална телевизия.

Повече от половината от отсъствията от пленарна зала – 466, са от месец ноември, 2023 година Тогава имаше съществени несъгласия сред сътрудниците в ръководството ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната – Демократична България и протест от страна на депутатите на работата в Народно събрание, напомнят от " Отворен парламент ".

Най-много са отсъствията от пленарна зала на депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС – 283, следвани от Продължаваме Промяната – Демократична България – 212 и Движение за права и свободи – 139.

Най-малко неоправдани отсъствия има самостоятелният народен представител Радостин Василев – 2. От парламентарните групи, най-рядко в зала не са влизали представителите на " ИТН ", които имат единствено 32 отсъствия.

Законодателна активност

Приетите закони доникъде на декември са общо 44. От тях 23 са с вносител Министерски съвет и 21 са били препоръчани от депутатите.

До средата на декември в деловодството на Народното събрание са подадени общо 250 законопроекта. Половината от тях (126) са импортирани в първите три месеца, в които заседава 49-ото Народно заседание. Основната част от законопроектите в сегашния парламент се внасят от народните представители – 154 от всички импортирани оферти. Министерски съвет пък е внесъл останалите 96 текста.

49-ото Народно заседание е провело общо 89 пленарни съвещания – от които 25 са били за парламентарен надзор.

В осемте месеца от работата на Народното събрание през 2023 година действаха 25 непрекъснати комисии, които съумяха да проведат общо 412 съвещания. В този интервал бяха образувани още 6 краткотрайни комисии, както и 4 подкомисии.

Сред непрекъснатите комисии най-вече съвещания е провела тази по правни въпроси – 28. Следват Комисията по опазването на здравето с 27 съвещания и Комисията по бюджет и финанси с 23 съвещания.

Традиционно правната комисия е най-натоварена, защото през нея минават огромна част от предлаганите законопроекти. В този интервал тя разиска и текстове, чието изменение бе обвързано с отпущането на средства по Плана за възобновяване и резистентност. В нея беше осъществена и първата " ротация ” на основен пост в страната – през м. септември първият ръководител Стою Стоев (Продължаваме Промяната – Демократична България) беше сменен от Анна Александрова (ГЕРБ).

С обещания за промени в Конституцията стартира работата си сегашното управническо болшинство. В тази връзка непрекъснатата Комисия по конституционни въпроси е провела общо 12 съвещания, 5 от които са от началото на декември, когато най-интензивно се обсъждаха промените в главния закон.

Поредно Народно заседание не вкара условие народните представители да разгласяват информация за визитите си при гласоподавателите, показват от платформата " Отворен парламент ".

В това отношение още веднъж е употребена пожелателната форма " може ” – член 149, алинея 3 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание гласи: " Народният представител може да разгласи на страницата си в интернет информация за графика на срещите си с избиратели… ”.

От страницата на Народното събрание обаче, не излиза наяве дали депутатите са имали срещи с жителите. Профилите на народните представители не съдържат секция, в която да се разгласява сходна информация. По този метод значим механизъм за приемане на противоположна връзка от гласоподавателите, даже да съществува, остава непроследим за необятната аудитория, показват от платформата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР