80% от учителите нямат елементарна грамотност и не щат да

...
80% от учителите нямат елементарна грамотност и не щат да
Коментари Харесай

Защо нямаме дигитално образование, КНР и Италия така спасиха децата: 80% от учителите нямат ... - slava.bg

80% от учителите нямат обикновена просветеност и не щат да имат, нито им го постановат

Защо в България децата бяха в моловете 2 седмици по време на грипна почивка, вместо у дома на цифрови уроци, както в Италия и Китай, както даже в родните частни учебни заведения? Чия е виновността за застрашеното им здраве? Имаме отговорите!

19 минути от 2009 година употребява всяка опция за публичен напън върху управляващите и върху всеки идващ министър за бързо нахлуване на цифровите технологии в образованието на България, сътвори първото цифрово пособие у нас, ограмоти хиляди възпитаници и учители. Последният ни план по тематиката беше оценен като неактуален през 2019 година, авансово ни беше обяснено, че няма смисъл да се явяваме на конкурс, тъй като 1 министър от кабинета, който не е просветителният, не ни желал. Предишният ни план от 2018 година, отново за дигитализацията, обхванал над 1000 деца и учители от пет града, е единственият в историята, проверяван 4 пъти при нито едно открито подозрение или забележка. През последните 10 години сме провели и други.
През цялото време от 2009 година насам основен секретар, тоест виновен за базата и за личния състав в системата, е сегашният министър, който през май ще направи 3 години на последния си пост. Последните му обещания за огромни вложения в дигитализацията бяха от предходната година, като от 2017 година организира конференеции в жанр Дайте да дадем по отношение на дигитализацията. Парите, изхарчени от мегадлъжник на Национална агенция за приходите за организирането им биха стигнали за оборудването на десетки цифрови класове, които разрешават освен в учебно заведение, само че и у дома да се работи в група и в облак и да има надзор върху дисциплината и знанията на учениците. А с над 3,5 милиарда бюджет всяка година, всички към този момент умерено можеха да бъдат обхванати всички.

Какъв е главният проблем, който призна и кметът на София Йорданка Фандйкова, която в петък първа предложи цифровите уроци, които обаче единствено МОН може да наложи да се организират?

Според анкета на Министерството на образованието, огласени по наш план от тогавашния министър Кунева още от 2016 година над 80% от българските учители нямат даже обикновена цифрова просветеност – не могат да си пуснат компютъра.

Вдигането на учителските заплати през всяка от последните 3 години беше съвършен мотив, а увеличение на парите в никакъв случай не се прави на калпак и без аршин в естествена среда, за слагане на условие: подвигат се парите на учители, които са цифрово грамотни. Другото е елементарен рушвет от властта, с цел да не стачкуват и те като медицинските сестри. Лидерката им пък уреди децата си на държавни постове и й се размина даже открит лобизъм – чиста корупция преди броени дни.
Не единствено поради ковид, това е задължитено изискване за образованието през 21-и век. Липсата на обучение – а България е твърдо на последно място освен в Европейски Съюз, а на континента Европа по просветеност на децата и младежите, значи обезпечена беднотия. Пак подсещаме: частните учебни заведения през цялото време на корона-кризата минаха на цифрови уроци.

Въпросът не е по избор, въпросът е на живот и гибел! Дано най-малко в този момент го схванат!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР