80% от нашите сънародници, живеещи в домакинства с много ниска

...
80% от нашите сънародници, живеещи в домакинства с много ниска
Коментари Харесай

650 000 българи живеят в крайна бедност

80% от нашите сънародници, живеещи в семейства с доста ниска трудова претовареност, са застрашени от беднотия, демонстрират последните данни на Евростат.

" Няма изненада в индикаторите. Но хората не би трябвало да бъркат данните - не става въпрос за 80% от всички българи, а от тези, които живеят в ниска трудова претовареност. Те работят по 2-3 месеца в годината, това значи сезонна претовареност, при тях отсъства трудов приход. Този вид семейства са застрашени от беднотия - това са семейства с възрастни хора, с начално или ниско обучение. Ако у нас при тях има 80% риск от беднотия, то в Европа този индикатор е 60% ", изясни икономистът Петър Ганев в студиото на " България заран ".

Той посочи, че съгласно данните на Национален статистически институт 20% от българите живеят в беднотия, а в последна са 10% или към 650 000 души.

Те са отдалечени от линията на бедността, те не се движат, при тях няма трудова подвижност. При 10 от 20-те % има някаква подвижност, намират работа, издигат се, а най-долните 10% си стоят там. Трудно е да се доближи до тях и да им се помогне ", посочи Ганев пред Bulgaria ON AIR.
По думите му сега в България няма икономическа рецесия. Такава би имало, в случай че се стигне до трайна безработица, каквато имаше при започване на пандемията от Ковид-19, когато стотици хиляди хора останаха без работа и приходи.

" Заплатите не престават да нарастват, предстоящо на фона на инфлацията, стопанската система работи, тя към момента се възвръща. Кризата, в случай че ни удари, тя няма да е вътрешна. Ако се появи криза в Западния свят, това ще се придвижи тук, ще понесем по-добре ударите, тъй като сме по-подготвени. Но няма по какъв начин Европа да изпадне в криза, а България - не ", предвижда икономистът.

Според него е неизбежно нарастване на минималната работна заплата за последваща година, като то би трябвало да бъде по-голямо от досегашните 50-60 лева

" Ако се образува бързо нова власт, до края на октомври, тя би трябвало да има времето да внесе бюджета за последваща година до края на тази. Ако мъчно се сформира държавно управление и влезем във въртележка от нови избори, ще влезем в 2023 година без бюджет. Ще ограничим капацитета на стопанската система ", уверен е Ганев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР