80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на

...
80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на
Коментари Харесай

80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на венците

80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на венците, демонстрира изследване на учените Кортегард, Ериксен и Баелум, оповестено в JSAP UK (Journal of Small Animal Practice). Това е проблем, с който 90% от притежателите на домашни любимци не са наясно, до момента в който болестта не се изостри и признаците му не станат по-видими и надлежно по-трудни за преодоляване. Болестта на венците се предизвиква от бактерия, която полепва по зъбите на кучето и образува плака. Ако тя не се в профил, се трансформира в корав зъбен камък. Особено податливи са кучетата от дребни породи, при които огромната плътност на зъбите е причина за повече струпване на плака.

Има няколко признака, които подсказват за неприятна джука хигиена при домашните любимци и могат да бъдат предизвестие за възможни проблеми. Постоянният неприятен мирис не е нещо обикновено и по тази причина постоянно той е един от сигналите за заболяване на венците. Зачервените, възпалени и кървящи венци също са знак за недобра джука хигиена. Ако кучето стартира да избира по-меки храни и да дъвче повече от едната страна, това още веднъж може да значи, че има проблем с венците. При дентално заболяване не е изключено да се появят и по-забележими промени в държанието на домашния любим като липса на словоохотливост, активност и предпочитание за игра. Това положение може да е сигнал за евентуален риск от болестта на венците.

„ За да се усещат домашните ни любимци спокойни и щастливи, е значимо да имат здрави зъби и венци. Затова поучавам стопаните най-малко един път годишно да водят кучето си на профилактичен обзор при експерт. От основно значение е и ежедневното миене на зъбите, тъй че не го пропускайте. Добър вид за грижа за зъбите и венците на кучетата в домашни условия са продуктите PEDIGREE® DENTASTIX™, които предотвратяват натрупването на зъбен камък и почистват зъбите “, коментира ветеринарният доктор доктор Николай Първанов.

Пръчиците PEDIGREE® DENTASTIX™ са лакомства за кучета, които поддържат венците и зъбите им здрави. Научно потвърдено е, че понижават образуването на плака и зъбен камък и са значим детайл в грижата за устната хигиена в домашни условия. PEDIGREE® DENTASTIX™ имат усет, който кучетата харесват, и не съдържат изкуствени оцветители, аромати или добавена захар. Предлагат се в разнообразни размери, подобаващи за разнообразни породи кучета (малки, междинни и големи).  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР