80-90% от мигрантите се спират още на границата, докато останалите

...
80-90% от мигрантите се спират още на границата, докато останалите
Коментари Харесай

Главен комисар Антон Златанов: Тази година е била рекордна по отношение на мигрантския натиск

80-90% от мигрантите се стопират още на границата, до момента в който останалите се залавят навътре в страната. Това сподели в предаването „ Тази неделя " шефът на „ Гранична полиция " основен комисар Антон Златанов.

Тази година е била рекордна във връзка с мигрантския напън - с 50% по-висок спрямо предходната гад. „ Миналата година пък е бил по-висок от миналата. Тенденцията е за увеличение на мигрантския напън. Тази година над 150 000 души не са позволени да влязат в страната ", изясни той.

Директорът на „ Гранична полиция " призна, че избран % от мигрантите съумяват да преодолеят оградата и граничните служители на реда. Тези хора обаче се завържат навътре в страната или при опита им да изоставен България.

„ След като ги задържим, те отиват в тези центрове от отворен или затворен вид. Нашата цел е обаче тези хора да са все по-малко и мисля, че взетите ограничения по уплътняване на първата ни линия на границата, дава резултат. Завишихме патрулите там с към 30%, подобрихме и връзката с турските управляващи ", сподели още той.

Главен комисар Антон Златанов акцентира, че през октомври се регистрира пик на опитите за незаконно прекосяване на границата ни с Турция, след което метеорологичните условия се влошат и натискът понижава. В момента се задържат не повече от 400 мигранти в опит да влязат нелегално у нас, до момента в който през август и септември те са били по 1500.

Няма ограда, която да спре мигрантите, които минават хиляди километри, с цел да доближат Западна Европа. „ Правят един, два, три, 10 опита, с цел да прескочат оградата или да я срежат. В рамките на няколко групи минават огромни групи. Там, където има камери, сътрудниците насочват патрулите. Полицейските кучета правят голяма работа на терен и тези групи ги хващаме още на горите. Качат ли се на автомобил или друго транспортно средство, ние ги стопираме някъде по пътя ", изясни основен комисар Златанов.

Той акцентира, че българо-турската граница най-натоварената сухоземна граница в Европа. Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево " е най-натовареното контролно-пропусквателен пункт в Европа и второто в света. По източноевропейския маршрут през Балканския полуостров минават от 15 до 20% от мигрантите, стигащи до Централна и Западна Европа. Основният проблем на Западна Европа е централноевропейският маршрут по море през Гърция и Италия, изясни специалистът.

Мигрантският напън към България е намаляла повече от два пъти. „ Това значи, че си вършим добре работата. Това, че съумяваме да спрем големия брой мигранти, към този момент се регистрира от западните ни сътрудници ", съобщи основен комисар Антон Златанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР