8 сватби, 7 развода, 4 деца, цял отбор внуци, над

...
8 сватби, 7 развода, 4 деца, цял отбор внуци, над
Коментари Харесай

Сипи си едно питие, сложи си червило и се стегни! ~ Елизабет ТЕЙЛЪР

8 сватби, 7 развода, 4 деца, цялостен тим внуци, над 100 функции в киното, два Оскар-а, най-малко 70 влизания в болница, няколко смъртоносни заболявания, в това число и интервенция от израстък на мозъка, два престоя в центъра за лекуване на наркомании и зависимости " Бети Форд ". Красота, искра, филми, любови, мъже, кавги, алкохол, другари, благотворителни дела – всичко, което правеше тя, правеше го, грабейки с цялостни шепи от живота. Красавицата с виолетовите очи е първата актриса, чийто възнаграждения се пресмятат на милиони долари. Ролята й в „ Клеопатра ” я заковава вечно на звездния хоризонт. Много хубавици са се  превъплъщавали в същата роля, само че точно Елизабет остава признакът на египетската кралица в киното.
Преживяла е толкоз доста, че животът й би могъл да стигне за няколко души. Може и да се е страхувала от някои неща, само че сигурно не и от мъжете. За първи път се омъжва на 18, а за финален на 59 година Седем мъже съумяват да я заведат до олтара. Единият от тях даже го прави два пъти – голямата й обич, артистът Ричард Бъртън.

Спала съм единствено с мъже, за които съм била омъжена. Колко дами могат да се похвалят със същото?

Майка ми сподели, че когато съм се родила не съм отворила очите си в продължение на осем дни. Първото нещо, което съм видяла по-късно обаче, е бил годежен пръстен. Явно от този момент съм пристрастена.

Родителите ми са ме възпитали в почитание към брака, по тази причина се омъжвах... А те ме назоваха развратница!

Какво очаквате да върша? Да дремя сама?

Жената в множеството случаи назовава един мъж непрокопсаник досега, в който му откри заслужен заместител.

С времето започваш да съжаляваш за всички осъществени от теб грехове, и за някои, които още не си направила.

Просто го правиш. Насилваш се да се изправиш. Караш единия си крайник да стъпи пред другия, и по дяволите, не оставяш проблемите да те победят. Бориш се. Плачеш. Проклинаш. След това се захващаш да живееш. Така съм го правила постоянно. Няма различен метод.

Мисля, че когато доближат избрана възраст, мъжете стартират да се опасяват да пораснат. Изглежда, че колкото повече остаряват, толкоз по-млади стават новите им съпруги.

 (Elizabeth Taylor and Montgomery Clift in A Place in the Sun directed by George Stevens, 1951)

 (Elizabeth Taylor in Suddenly, Last Summer directed by Joseph L. Mankiewicz, 1959)

  

Вкусът се образува последователно. Преди двайсет години ми се е случвало да се бракосъчетавам за мъже, които през днешния ден даже не бих поканила на обяд у дома.

Чувствам, че съм приключенска персона. Има толкоз доста порти, които би трябвало да бъдат отворени, и аз не се опасявам да погледна зад тях.

Когато хората кажат за мен –  " Тя си има всичко ". Аз имам един отговор: " Никога не съм имала утрешния ден.

Толкова доста има за правене, толкоз малко е направено, а какви неща единствено би могъл да бъдеш.

Не е до имането, а до приемането.

Странно е по какъв начин годините ни учат на самообладание – колкото по-малко време ни остава, толкоз по-голямо става нашето самообладание.

Човек схваща кои са същинските му другари, когато е забъркан в скандал.

Проблемът с хората, които нямат никакви пороци е, че можеш да си изцяло сигурен, че те имат някои много досадни добродетели.

Всичко ме изнервя, като се изключи правенето на филми.

 (Richard Burton and Elizabeth Taylor in Cleopatra directed by Joseph L. Mankiewicz, 1963)

      

Аз съм актриса по инстинкт – в никакъв случай не съм учила актьорско майсторство... Разбрах, че единственото, което ми е нужно, е да оставам уединено със себе си и да се вслушвам в страстите си.

Ако някой е задоволително малоумен, с цел да ми предложи един милион $, с цел да направя един филм, то аз сигурно не съм задоволително глупава, с цел да откажа.

Едни от най-хубавите ми сътрудници на екрана са били кучета и коне.

Успехът е най-хубавият дезодорант. Той отстранява всички предходни миризми.

Възможно е една жена да е цялостна, само че по едно и също време с това да бъде и привлекателна. Всичко е във вътрешното чувство.

Обичам внуците си, тъй като не се постанова да ги дисциплинирам и да им върша забележки. Това е работа на родителите им. Моите деца възпитават техните деца доста добре, значи съм била добра майка.

Благодаря за всеки момент.

За да станеш легенда, е нужно първо да умреш.


(Terry O'Neill, Portrait of David Bowie and Elizabeth Taylor, 1975)


(Bert Stern, Liz Taylor, 1962)

  

Снимки: The Red List

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР