8 лева на месец - това е най-високата такса, която

...
8 лева на месец - това е най-високата такса, която
Коментари Харесай

Таксите скачат: 8 лева на месец за удволствието да имаш банк...

8 лв. на месец - това е най-високата такса, която огромна банка у нас начислява на клиентите си за най-елементарното - поддръжка на разплащателна сметка. Разходът е еднакъв, без значение дали има десетки осъществени банкови интервенции по сметката, или изобщо няма такива. Така годишният наложителен разход за физически лица гони 96 лв.. Това е сериозна сума, изключително за пенсионерите и студентите, и не кореспондира с напъните на страната да изсветлява придвижването на пари в България. Същото се отнася и са служащите и чиновниците, чиито заплати към този момент се изплащат единствено по сметка.  

Тарифата на УниКредит Булбанк е напълно нова и в класацията на фондация „ Граждани против бюрокрацията ” справедливо застава под №1 по скъпотия. Откриването на сметката също е 8 лв., само че за сметка на това няма такса за закриването й.

В момента приблизително банките у нас дялкат клиентите си за месечна поддръжка на сметката с към 4 лв.. Големите, като КВС Банк, ПИБ, ОББ и Банка ДСК, начисляват по 4.50 лв.. Или годишно сметката гълта 54 лв.. Общинска банка, Пощенска, ЦКБ, Тексим банк, Алианц и още няколко финансови институции са избрали такса от 4 лв. месечно. Най-евтино от банките с физически офиси услугата се тарифира в ДБанк, Зират Банк и ПроКредит Банк - сред 2.50 и 3.50 лв.. Откриване, поддръжка и закриване на сметка към момента не костват нищо само във финансовите институции, които работят напълно онлайн.

Лошата вест е, че това състояние няма да е постоянно. Банките трансформират своите цени непрестанно, като е нужно единствено авансово двумесечно съобщение на уеб страницата или в офисите на институциите. Ако не ги устройва, клиентите имат право да се откажат от услугата, без неустойки до влизане в действие на новата такса. Ако не реагират обаче, се смята, че одобряват абсолютно смяната.

Таксата за поддръжка на сметка постоянно не влиза в полезрението на банковите клиенти. Те се концентрират върху „ по-видимите ” като тази за изтегляне от банкомат. В последната година обаче банките трансформираха политиката при образуване на тази такса и тя става все по-трудно сравнима. Тегленето кеш в множеството случаи не е с закрепена такса, а се пресмята като % от изтеглената сума. Като има и заложен най-малко, под който таксата не пада, без значение каква е изтеглената сума.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР