8-годишно дете, което играе в пясъчник в училище, се натъква на съкровище на 1800 години в Германия

...
Докато играе в пясъчник в Германия, 8-годишно момче забелязва малък
Коментари Харесай

Докато играе в пясъчник в Германия, 8-годишно момче забелязва малък сребърен предмет. Заинтригуван, той го запази. Едва по-късно археолозите разбраха, че се е натъкнал на древно римско съкровище.

Момчето, идентифицирано само като Бярне, си играело в пясъчник в началното училище в Бремен през август 2022 г., когато забелязало сребърния предмет, Бременският сенатор по културата каза в съобщение за новини от 11 август.

Тъй като не разпозна какво точно е намерил, Бярне отнесе сребърния предмет у дома, съобщи Австрийската агенция за преса в съобщение от 8 август. По-късно той занесе предмета на археолозите, които го идентифицираха като монета на 1800 години.

Монетата е древен римски денарий, направен през 2 век, каза бременският държавен археолог Ута Хале на културните власти. Тежи по-малко от унция, защото е сечена по време на инфлация, когато монетите са правени със значително по-малки количества сребро.

Снимките показват предната и задната част на малката монета. Има шарка по ръба и централна фигура. Монетата е износена, което затруднява виждането на детайлите на дизайна.

Само две подобни древни римски монети са открити в Бремен, каза Хале в съобщението.

Не е ясно как монетата се е озовала в Бремен, област, която не е била част от древната Римска империя. Монетата може да е дошла чрез търговия, пренесена от реката или донесена като сувенир, казаха културни служители.

Видео от германската телевизионна станция Brisant показва сега 9-годишния Бярне да държи артефакта по време на пресконференция.

Хале се надява монетата скоро да бъде изложена в музея Фоке в Бремен, казаха градските власти. Бремен е на около 215 мили северозападно от Берлин.

Google Translate беше използван за превод на новинарските съобщения от Бременския сенатор по културата и Австрийската агенция за преса, както и видеоклипа на Brisant във Facebook.

Съкровище от древна и рядка сребърна валута, намерено на мястото на литовското имение. Вижте го

Металотърсачът „никога не е очаквал“ да намери древно златно съкровище – след това той откри два

2300-годишни останки от кораб – пълни с буркани за вино – намерени край бреговете на Египет. Вижте ги

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР