8.5 млрд. евро е поредният транш от спасителния пакет за

...
8.5 млрд. евро е поредният транш от спасителния пакет за
Коментари Харесай

Вечерни новини: 18 юни

8.5 милиарда евро е следващият транш от избавителния пакет за Гърция, който финансовите министри на страните от еврозоната утвърдиха в петък. От мнението им излиза наяве, че Еврогрупата е постигнала пробив по всички детайли от програмата за поддръжка на Гърция.Textron и Rheinmetall оферират на България бронирани машини
Две от най-големите компании за произвеждане на военна техника в света - щатската Textron Systems Marine & Land Systems и немската Rheinmetall Defence Electronics, се сплотяват, с цел да предложат на държавното управление бронирани машини за пехотата, които да се създават у нас. Компаниите вземат участие в процедурата на Министерството на защитата за пазаруването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им витален цикъл (поне 20-25 години). Проектът е на стойност към 1.2 милиарда лева От обединяването на двете компаниии оферират 100 бойни бронирани машини и 138 специфични и осигуряващи машини (инженерни, разследващи, за здравно и логистично обезпечаване и др.).

Издаването на удостоверение за съдимост на хартия ще отпадне до няколко седмици, а посредством свързване на Имотния указател и кадастъра с нова електронна система ще се улесни продажбата и регистрацията на коли. Тези ограничения бяха набелязани като незабавни на съвещанието при премиера Бойко Борисов с администрацията и общините, което се организира в петък, заяви БНР. В края на работната среща Борисов съобщи, че най-дългият период, в който би трябвало да се подхващат нормативни и други промени за понижаване на административния напън върху хората и бизнеса, е един месец. Той посочи, че в случаите, когато не се съблюдават написаните по закон условия за понижаване на административната тежест, ще бъдат наложени наказания и санкции.

Илюстрация
Португалия разгласи тридневен народен печал, откакто огромен горски пожар обхвана региони в централната част на Португалия и взе десетки жертви. Броят на починалите в огъня надвишава 62 души, ранени са над 50, измежду които и пожарникари, а управляващите не изключват, че броят им може да продължи да пораства. Част от починалите са се озовали в огнен капан, пътувайки с колите си.
" За страдание, това наподобява ще се окаже най-голямата покруса, провокирана от горски пожар през последните години ", съобщи министър председателят Антониу Коща.
В края на седмицата в Португалия пламнаха към 60 горски пожара и 1700 огнеборци се пробват да ги угасят. През страната минава гореща вълна, като тук-там температурите надвишават 40 градуса.

Увеличаване

Португалия разгласи тридневен народен печал, откакто огромен горски пожар обхвана региони в централната част на Португалия и взе десетки жертви. Броят на починалите в огъня надвишава 62 души, ранени са над 50, измежду които и пожарникари, а управляващите не изключват, че броят им може да продължи да пораства. Част от починалите са се озовали в огнен капан, пътувайки с колите си.
" За страдание, това наподобява ще се окаже най-голямата покруса, провокирана от горски пожар през последните години ", съобщи министър председателят Антониу Коща.
В края на седмицата в Португалия пламнаха към 60 горски пожара и 1700 огнеборци се пробват да ги угасят. През страната минава гореща вълна, като тук-там температурите надвишават 40 градуса.

Автор: Rafael Marchante
Смаляване

Петя Славчева и Георги Динев са новите зам.-директори на Държавна фирма " Земеделие ". И двамата са дългогодишни фрагменти на фонда, се споделя в прессъобщение на земеделското министерство. Управителният съвет на Държавна фирма " Замеделие " освободи Гея Георгиева от поста зам. изпълнителен шеф. Нейните ресори " Директни заплащания на повърхност " и " Информационни технологии " поема Петя Славчева. Георги Динев ще ръководи " Технически инспекторат " и стратегия САПАРД. Останалите двама зам. изпълнителни шефове резервират своите позиции. Атидже Алиева-Вели продължава да дава отговор за ограниченията от Програмата за развиване на селските региони. Иванка Багдатова-Мизова с изключение на досегашните си ресори - " Селскостопански пазарни механизми ", " Краткосрочни схеми за подкрепяне ", " Инвестиционни схеми за подкрепяне ", ще ръководи и оперативна стратегия " Морско дело и риболовство ".

Премиерът Бойко Борисов е назначил още един заместник-министър на вътрешните работи - Милко Бернер, който е външен за системата човек. Завършил е Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния боен университет " Васил Левски " във Велико Търново. В интервала февруари – август 2002 година е бил старши народен представител и пълководец на първия български контингент в състава на ISAF в Кабул, Афганистан. Заемал е длъжността заместник-началник на отдел използване на Конвенцията за възбрана на химическото оръжие в Генералния щаб на Българската войска от 2000 до 2006 година До момента Министерство на вътрешните работи има двама зам.-министри и двамата назначени на 10 май - Красимир Ципов, който беше зам.-министър на Министерство на вътрешните работи и в предходното държавно управление на ГЕРБ, народен представител от ГЕРБ в 41-то, 42-то и 43-то Народно заседание, и Стефан Балабанов, който идва от системата на Министерство на вътрешните работи.

България е страната с максимален дял пушещи девойки в света, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на интернационално изследване, представено в здравната емисия на Reuters. Около 11% от учениците по света на възраст сред 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи световното изследване. България попада в статистиката с броя на пушачките измежду девойките. Именно у нас техният брой е най-голям - цели 29%, до момента в който на другия полюс е Таджикистан, където пушат единствено 1.6 от девойките. Изследователите са употребявали данни от изследвания измежду юноши в 61 страни, осъществени в интервала 2012 - 2015 година В половината от тези страни пушат минимум 15 на 100 от момчетата и най-малко 8 на 100 от девойките.

Президентът на България сред 2012 и 2017 година Росен Плевнелиев прикани виновните институции да отчетат пред обществото какъв брой пари от банкрутиралата през 2014 година КТБ са събрали и кого от отговорните са осъдили. В изявление за " Нова телевизия " досегашният държавен глава акцентира, че в обществото съществува чувство за неправда по този проблем, а " тези, които замазаха нещата " преди три години, и до през днешния ден не са понесли даже морална отговорност. Плевнелиев даде за образец Кипър, където управляващите съумяха за няколко месеца да върнат препрани в офшорки огромно количество пари, до момента в който в България години по-късно няма забележим резултат.

Румен Порожанов

Фотограф: Цветелина Белутова Проверки на българските управляващи удостоверяват, че хранителни артикули, създадени от европейски компании, се оферират на българския пазар с друг състав и качество по отношение на Западна Европа. Това заяви пред " Дарик " земеделският министър Румен Порожанов. Български специалисти купиха в супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, създадени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е открито, че в безалкохолните питиета, създадени за българския пазар, захарта е сменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Физикохимичните проучвания ще продължат до края на месеца. След това се чака отрасловите министри на България и други източноевропейски страни, открили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за отбрана на потребителите за унищожаване на тази неправда.

Сривът в системите на British Airways ще коства на компанията 80 млн. паунда
Собственикът на British Airways IAG разгласи, че казусът с електрозахранването, който докара до анулацията на стотици полети предишния месец, евентуално ще коства към 80 млн. паунда на компанията. Това са изгубени доходи и разноски за настаняване, промяна на резервациите и обезщетения на хиляди пасажери, оповестява Bloomberg. Данните са основани на първична оценка, а IAG ще показа обновени данни за точното число навреме, сподели основният изпълнителен шеф на групата Уили Уолш на годишната среща на акционерите в четвъртък. " Това бе ужасяващо преживяване за доста от клиентите ни и в действителност съжаляваме ", сподели Уолш, като прибавя, че " пасажерите на British Airways ще бъдат обезщетени допустимо най-скоро ". Поне 75 хиляди пасажери не съумяха да излетят в продължение на три дни от 27 май, откакто компютърните системи на английския транспортьор се сринаха. Уолш по-рано съобщи, че сривът се е случил, откакто инженер е прекъснал електрозахранването в център за данни наоколо до летище Хийтроу в Лондон, а повторното включване е довело до претоварване.

Nike ще продава повече онлайн, редуцира 2% от личния състав
Американският производител на спортни артикули Nike разгласи, че възнамерява да продава повече обувки непосредствено на клиенти онлайн. Това е част от преструктурирането на компанията, което ще докара до закриването на 1400 работни места, предава AP. Съкращенията засягат към 2% от общо 70 хиляди чиновници в международен мащаб.
Компанията също така възнамерява да ограничи с една четвърт асортимента на кецовете, които предлага.

Deutsche Bank преструктурира корпоративното и инвестицонното си банкиране
Deutsche Bank разгласи нова конструкция на корпоративното си и капиталово банкиране, в това число основаване на обособен бизнес за интервенции с акции, задължения и ливъридж на финансовите пазари. Това оповестява Bloomberg, като се базира на свои източници и забелязано копие от имейл. Германската банка разкрива и елементи за разделянето на отговорностите сред Маркус Шенк и Гарт Ричи, които бяха определени по-рано тази година за взаимни ръководители на слетите подразделения за капиталово банкиране и търговия. През март основният изпълнителен шеф Джон Краян съобщи, че желае обединеният отдел да се концентрира повече върху корпоративните клиенти и ще понижи листата с фондовите мениджъри и други институции, които обслужва. Говорителят Трой Гравит е отказал коментар по тематиките. Новото поделение " Глобални финансови пазари " също ще бъде водено от двама ръководители – един във Франкфурт и един в Ню Йорк. То ще работи в партньорство с групата за корпоративно финансиране и институционални клиенти на банката като взаимно сдружение " сред подразделенията за корпоративни финанси, акции и закрепена рентабилност и валути ", се споделя в мейла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР