8 204 лева. Точно с толкова бюджетни пари правителството, по

...
8 204 лева. Точно с толкова бюджетни пари правителството, по
Коментари Харесай

Скандално! Държавата обзавела Иван Гешев в Бояна със скъпи мебели и вещи, включително мултитемпературен охладител за вино

8 204 лв.. Точно с толкоз бюджетни пари държавното управление, по времето на третия мандат на Бойко Борисов, е обзавело употребения от основния прокурор Иван Гешев държавен парцел в резиденция “ Бояна ”. В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели. Това излиза наяве от отговори на Министерския съвет по отправени запитвания от сътрудниците от уеб страницата Свободна Европа.

Държавата е купила за шефа на обвиняването и  мултитемпературен охладител за вино. Това е специфичен тип ледник, който се употребява най-вече от сомелиери или заведения. Стойността на покупката е 3249 лв.. А разноските за сходна покупка, съгласно адвокати, не са “присъщо-необходими ”. За това обаче по-късно.

Как се стигна до обзавеждането

Темата с държавното обслужване на частния живот на основния прокурор беше повдигната още през август предходната година, когато Гешев беше запитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в държавната резиденция " Бояна ". Тогава той отчасти удостовери информацията, отговаряйки единствено, че живее в държавен парцел. Без да каже кой е парцелът, Гешев разяснява, че “от този шубрак няма да излезе заек ”.

Заек не излизаше в действителност, тъй като съвсем една година ръководеният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на публично изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев.

Зайците започнаха да излизат с встъпването в служба на служебното държавно управление, което хвърли изясненост върху обществено известния факт, за който никой не говореше публично. Още предходната година два самостоятелни източника, пожелали анонимност, свидетелстваха пред Свободна Европа, че основният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от държавния комплекс в Бояна.

От държавното управление не утониха точния адрес на Гешев, само че потвърдиха, че той се намира в резиденцията. Там пък единственият вероятен парцел за обитаване е Дом 5, защото Дом 1 и Дом 2 са приютили Националния исторически музей и конферентни зали с хотелска част, а другите вили са тези на президента и премиера, както и още две неремонтирани постройки.

За да населява резиденцията, Гешев заплаща по 100 лв. дневно, което прави наем от към 3100 лв. месечно.

Според данните, предоставени от служебното държавно управление, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията на 29 юни 2020 г. Непосредствено преди този момент в Дом 5 са направени огромни поправки. Общата им стойност е 333 860 лева показват получените от Свободна Европа документи. За сходна сума може да се купи огромен апартамент в центъра на София.

Ремонтните действия са траяли към три седмици. Започнали са на 26 май 2020 година и са завършили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Шест дрешника и кухня по поръчка

Паралелно с ремонта, се оказва, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е закупено, с цел да послужи за потребностите на държавната вила. Всички разноски обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се употребява от Иван Гешев.

В това време е направена и монтирана поръчкова кухня, а към нея са закупени всевъзможни необходими електрически уреди – плот за вграждане, ледник и фризер, с нужните корпусни облицовки.

Поръчани са също по този начин пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветяване и открит скрин.

Впечатление прави, че за Дом 5 Министерският съвет е поръчал шест разнообразни типове открити и закрити композиции гардероби. Единият от дрешниците е седемкрилен, а различен – шесткрилен.

Според интериорни дизайнери, с които Свободна Европа се свърза, сходна поръчка на разнообразни по размер мебели за предпазване се прави, когато се оборудва обособена гримьорна стая.

Общата стойност на мебелировката и оборудването е 48 240 лв. с Данък добавена стойност.

Сомелиерски апарат с държавни пари

В поръчката се откроява покупка на мултифункционален охладител за вино. Специфичната движимост коства 3249 лв..

Мултифункционалният охладител за вино е специфичен апарат, употребен от сомелиери или заведения.

Характерното за него е, че той разполага с две или три отделения, които могат да се настройват за постигане на определна температура, без значение едно от друго.

Така притежателят на охладителя може да охлажда червени, бели и естествено газирани виновност, до препоръчваната за тях температура на консумация.

Категория “лукс ” и един позабравен случай с джакузи

Според адвокати, с които Свободна Европа беседва, мултитемпературният охладител за вино е движимост, разходът за която не се води " присъщо-необходим ". Т.е. ежедневният живот може умерено да премине без сходен апарат. Той е първокласна движимост, която съгласно адвокати не е нужна за естественото съществуване.

През 2006 година против някогашния началник на столичната “Топлофикация ” Валентин Димитров, прочут с прякота си Топлото, стартира произвеждане, откакто при одит от държавния финансов надзор в кабинета му бяха отктити перлена вана и джакузи, определяни като категория “лукс ”.

Юристите споделят, че такива разноски не са " присъщо-необходими ". Прието е, че сходни покупки за частно прилагане би следвало да бъдат купувани с персонални средства от този, който има намерение да ги употребява.

Ето за какво през 2010 година Валентин Димитров беше наказан за “безстопанственост ” - за харчене на държавни пари за персонални потребности, поради джакузито и ваната в кабинета му.

По тази причина Свободна Европа изиска от Министерския съвет информация на какво съображение се прави преценката за закупеното обзавеждане. Отговорът беше сбит и в него не се съдържа съображение: “Администрацията на Министерския съвет поддържа обектите, предоставени му за ръководство ”.

По тематиката с изразходването на държавни пари за потребности, които не са присъщо нужни, потърсихме и говорителката на основния прокурор, Сийка Милева.

На въпроса за пазаруване на първокласни движимости с държавни средства, предопределени за приложимост в дома на Иван Гешев , тя сподели:

“Не ми е известно ”. След това отхвърли коментар по всевъзможни въпроси.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР