78 години след безследното изчезване на легендарния полицай Никола Гешев,

...
78 години след безследното изчезване на легендарния полицай Никола Гешев,
Коментари Харесай

Страхува ли се държавата да научи истината за изчезването на Никола Гешев?

78 години след безследното изгубване на именития служител на реда Никола Гешев, се появи нова сензационна версиа, която прекатурва всички легенди и митове за шефа на поделение “А ” - политическата полиция, по царско време. 

Документален филм, излъчен преди дни по Българска национална телевизия, свидетелства, че страшилището за незаконната до 1944 година Българска комунистическа партия, е живял до края на дните си на родна земя. Смъртта го застига през 1970 година в пазарджишкото село Виноградец, където дълги години е бил преподавател. 

Живял е под подправеното име Васил  Саламанов

Филмът е от две части  - “Паяжината на Гешевъ ” и “Загадката на Гешевъ ”, а негов създател е проверяващата журналистка Богдана Лазарова. Тя е разкрила достоверни фотоси на мистериозния селски преподавател, както и свидетелства на хора, които го помнят до последните му дни.

Гешев изчезва в трагичната нощ на 9-ти против 10 септември 1944 година, когато комунистите завземат властта със щиковете на алената войска.

Лазарова напомня трите  съществени и най-популярни версии за ориста му, които се най-разпространяват и до през днешния ден:

Убит е на границата в региона на Свиленград, правейки опит да избяга в Турция на 9 септември 1944 година През годините на по този начин наречената национална власт тази история не устоя. Дори се твърди, че е измислена от самата Държавна сигурност. А най-голямото удостоверение, че е подправена е фактът, че самата 

Държавна сигурност разкрива особено досие „ Овен “ и  търси Гешев по целия свят

Съшита с бели конци е и втората версия -  погубен при Куклен чешма южно от Пловдив на 9 септември 1944 г. 

Най-популярна е версията, че е останал жив. Твърди се, че се е укрил в Турция, Египет, Съединени американски щати, Канада, Аржентина и Бразилия, само че най-често Мюнхен е апетитен за място на тайнственото му престояване. В същото време Държавна сигурност е следила непрестанно роднините му, проверявала е всеки слух за възможното му укриване. И всички клюки и догатки се оказали подправени. Заради това през 1960 година Държавна сигурност приключва издирването на топ служителя на реда, споделя Богдана Лазарова.

Във кино лентата експортирам нови обстоятелства, че Гешев в никакъв случай не е напускал България. Много са свидетелските показания на хора, които го помнят през годините след 1944 година., споделя Богдана Лазарова пред Faktor.bg. Открила съм три негови фотоси от това време, които съм намерила в пазарджишкото село, чиято достоверност е потвърдена посредством графологичен разбор и лицево различаване. В село Виноградец е работил 26 година като начален преподавател. Там е нямал къща и друга благосъстоятелност, живял е в началото в общежитието на учебното заведение, след това чартърен. След гибелта му  през 1970 година е заровен в селото. Във Виноградец е живеел усамотено с жена, която хората са приемали като негова брачна половинка. Била е затворена и не е контактувала с хората, настояват очевидци. След погребението на началния преподавател хора описват, че пристигнали три коли в селото и отвели някъде дамата. Лазарова открива, че мистериозната дама е настанена в дома за хора с психологични увреждания в село Бистрилица, община Берковица, област Монтана. Умира през 1978 година.

Учителят Васил Саламанов и спътницата му Василка Саламанова са подправени имена. Проверих в регистрите на 3 общини и даже в църковните регистри – не са се раждали деца с такива имена и

няма данни за такива лица

Гешев е дошъл след 9 септември 1944 година под прикритието като Саламанов с предопределение от Просветата в Пловдив, а за брачната половинка му с изключение на смъртния й акт няма други никакви документи, споделя авторката на кино лентата. Според нея виждайки на къде отива войната, Гешев е имал премного време и благоприятни условия да възнамерява изгубването си. Включително Лазарова позволява, че е съумял да прикрие и брачната половинка си Веселина Гешева като Василка. 

Едва през 1964 година, 20 години след изгубването им са издадени смъртните актове на Никола и Веселина Гешеви и то въз основа на правосъдни каузи за изчезнали лица, изяснява проверяващата журналистка.

 n_gechev1.jpg

Учителят Саламанов със свои ученици

Новата версия за ориста на огромния служител на реда провокира полемики в медии и обществените мрежи. Лансират се още веднъж остарели изявления, които твърдо отстояват тезата, че Гешев е погубен на турската граница, в опит да се подцени трудът на проверяващия публицист Богдана Лазарова.

Реално изгубването на служителя на реда Гешев е една от огромните мистерии в новата ни история и би следвало да бъде предизвикателство за търсене на истината освен от публицисти, само че и от историци, институциите, страната. Но все още новата версия се подминава с безмълвие и подценяване.

Идентификацията е доста сложна и комплицирана, признава пред Faktor.bg Богдана Лазарова. Говорих със съдии, прокурори и най-после с юристконсулът на централните гробища, тъй като тя борави с тази материя и се оказа, че в България няма никаква законова наредба за ексхумацията. Прави се или по предписание на прокурор - само че в случай че има висящо дело, примерно дело за ликвидиране и в случай че прокурорът смята, че не е изяснено, разпорежда ексхумация и нова аутопсия. Каквото в нашия случай няма и няма за какво да се образува. Възможна е ексхумация и по искане на наследниците, само че Гешев е живял под подправеното име на Васил Саламанов,  проверила съм - такова лице няма, и няма данни за роднини, т.е. и този метод е неупотребим.

Затова моят зов е към властта да намерят метод да създадем такава експертиза.

Полицаят Гешев има жива племенница - Анна Емануилова Гешева. Тя е правнучка на огромния брат Емануил Гешев - създател на пенсионно-осигурителната система в България и даже комунистите са го оставили няколко години на работа, с цел да я вкара. Реално от тленните остатъци от нейния дядо може да се вземе генетичен материал, с цел да се съпостави с този на лицето от Виноградец.

Разкритието на Богдана Лазарова е същинско предизвикателство пред страната. За всички, които я познават и са следили работата й няма подозрение, че тя е сериозен откривател и не би позволила поради жълта сензация да показва версията за мистериозния начален преподавател. За историята е извънредно значимо да се откри какво се е случило с Гешев след идването на комунистите. Темата е значима и за институцията Министерство на вътрешните работи, част от която е бил служителят на реда.

За истината  няма отминалост,

по тази причина започването на експертиза е съществено предизвикателство към българската криминалистика.

Не съществува спънка да се възбуди още веднъж делото за изгубването на Гешев, способените управляващи да се самосезират. След като има нови обстоятелства и условия, които могат да хвърлят светлина и да решат един остарял забранен случай, няма проблем да започва нов следствен опит. Така може  да се постави завършек на спекулациите с изгубването на Гешев. Когато очевидците мълчат, се раждат митове, ние слушаме единствено митове за него, а институциите дължат на обществото истината, разяснява пред Faktor.bg известният юрист Хари Хараламбиев.

Но огромният въпрос е 

дали страната желае да научи тази истина

за ориста на именития служител на реда. Като се има поради, че през днешния ден на власт са децата и внуците на остарялата комунистическа номенклатура, надали чопленето на тази тематика ще им бъде драговолно. Ако се удостовери разкритието на Лазарова с методите на криминалистиката, това ще трансформира в посмещище и „ славната “ Българска комунистическа партия, и " страшната " Държавна сигурност - оставили техния максимален зложелател да живее под носа им, а те да го търсят по целия свят. Има и още по скандална версия – известно е че Гешев е съумял да вербува огромна част от висшите функционери на Българска комунистическа партия, измежду които са Живков, Мирчо Спасов, Цола Драгойчева, Трайчо Костов и други За това е свидетелствал първият министър на Министерство на вътрешните работи след септември 1944 година Руси Христозов. Неслучайно мистерия, с изключение на изгубването на Гешев, е къде и тайният му списък с имената на вербуваните от  комунисти. Възможно е Гешев да е траял от Виноградец да им дърпа конците и да ги управлява, което ще се окаже цялостен скандал.

Богдана Лазарова дава пред Faktor.bg своята версия и за какво Гешев е подхванал риска да остане в България и да се укрива години наред като никому незнаен даскал, откакто е имал опция да уреди живата си на други по-сигурни и по-добри места по света.

Нямам пояснение за какво е останал в България. Можем да предположим - той и преди 1944 г не се е интересувал от материалната страна на живота, живял е с жена си чартърен. За него най-големият опиат не са били парите, а властта. Чрез сътрудниците си, в случай че в миналото излезе архива и се окаже в действителност, че ръководителите на комунистическата страна са били негови сътрудници, посредством тях той е траял да упражнява властта си и на процедура да дърпа конците на страната и на Държавна сигурност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР