76% от българите се страхуват как ще изкарат зимата, а

...
76% от българите се страхуват как ще изкарат зимата, а
Коментари Харесай

Тренд: 76% от българите се страхуват как ще изкарат зимата, 2/3 отчитат 50% скок на цените

76% от българите се опасяват по какъв начин ще изкарат зимата, а 78% от хората споделят, че се опасяват по какъв начин ще се оправят във финансово отношение през идната една година, сподели съоснователят на Агенция " Тренд " Евелина Славкова, която показа изследване на икономическите настройки на финансовия конгрес NEXT DiFi 2022 в София.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната, извършено е през август, септември и октомври измежду над 1000 респонденти по метода директно полустандартизирано изявление " лице в лице ". То включва елементи от постоянните изследвания вид " Омнибус " на " Тренд ".

" Няма особена динамичност във връзка с демографските характерности, т.е. от най-младите до най-възрастните, от по-бедните през по-богатите и живеещите в столицата и селата, имат страхове във връзка с това по какъв начин ще се оправят финансово през идната една година ", разяснява Славкова.

Заради страха от утежняване на финансовото положение българите свиват потреблението. Анкетираните показват, че лимитират покупките на артикули за дома и облекла.

Общо 56% декларират, че пазарят по-малко хранителни артикули , тъй като са доста скъпи, а 43% се опасяват, че рецесията ще докара до загуба на работните им места.

Според изследването 37% от българското общество е на мнение, че цените на главните артикули и услуги са се нараснали над 50% %, а 34% % считат, че цените са се повишили сред 31% и 50%, т.е., близо 71% считат, че сред 31% и над 50% са се повишили цените , разяснява Евелина Славкова, представена от Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

Тя означи, че 76% от българите се тормозят по какъв начин ще посрещнат своите битови разноски през зимния сезон и едвам 17% показват, че по-скоро нямат осезаеми финансови проблеми. Хората, които не се тормозят от високите цени, са по-млади, живеещи в столицата, с по-високи приходи от над 2500 лв. на член на семейството, т.е., персонален приход, уточни Славкова.

По думите й данните демонстрират, че от началото на войната в Украйна се отбелязва смяна в настройките и мощна тревога в обществото. От февруари 2022 година песимистичните настройки в българското общество стават с доста по-големи дялове от позитивните настройки, уточни Славкова.

Проучването демонстрира, че 55% чакат икономическото състояние в България да се утежни в идната една година, а 49% чакат да се утежни виталният им стандарт . Като максимален проблем, пред който е изправена България, са посочени високите цени, инфлацията и ценовият потрес, по-късно се подреждат енергийната рецесия и обедняването.

 Снимка: БТА

След изследването главните трендове разискаха водещи финансисти и икономисти, измежду които Любомир Дацов и Кузман Илиев. Своите прогнози показа и Симеон Дянков, някогашен вицепремиер и министър на финансите, посредством видеовръзка от Вашингтон.

Според Симеон Дянков рецесията ще стартира в края на тази година и ще продължи година - година и половина. Няма да влезем в еврозоната при започване на 2024 година, счита той и като причина посочи високата инфлация и недостига. Най-рано можем да приказваме за влизане в еврозоната през 2026 година, в случай че имаме свястно, консервативно ръководство на обществените финанси, разяснява Дянков.

 Снимка: БТА

Финансистът Любомир Дацов сподели, че не е оптимист, че инфлацията ще намалее бързо в случай, че държавните управления ще продължат по наклонената повърхност на дефицити и струпване на задължения. " Не мисля, че без консервативна политика в региона на фиска нещата могат да се оправят, уточни той. " Стандартно, закъснението е от три до шест месеца сред повишаването на инфлацията и увеличението на заплатите. В България това нещо го няма, което е още един фактор за увеличение и продължение на периода на инфлацията в България ", разяснява Дацов.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР