76 на сто от запитаните не познават достатъчно българската климатична

...
76 на сто от запитаните не познават достатъчно българската климатична
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 76 на сто от хората не познават достатъчно българската климатична политика

76 на 100 от запитаните не познават задоволително българската климатична политика, демонстрира изследване, поръчано от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), който през днешния ден провежда и кръгла маса “ България и Европейската зелена сделка”. Въпреки огромния интерес към тематиката за зелените политики на Европейския съюз, три четвърти от хората не са осведомени за българската позиция и биха желали повече полемика от формалните управляващи по това какво се възнамерява. Необходимостта от спомагателна информация показват 51% от българите, които биха се присъединили в просветителни начинания по тематиката.

За 70% от българите зелените ограничения би трябвало да са приоритет в ръководството, сочат още данните от национално представително изследване на Европейския съвет за външна политика. Въпреки мълчанието на политиците за Зелената договорка през последната година, българското общество счита ограниченията по нея за незабавни и предпочитани. Огромна част от българите – 85%, считат, че климатичните промени и световното стопляне са проблем от изключителна значимост, сподели изследването.

„ Българската политика е голям дебитор на обществото, което е много по-напред като мислене и като упования във връзка с климатичните политики “, сподели Весела Чернева, шеф на софийския офис на ЕСВП. Според нея българите чакат повече по тематиката за Зелената договорка от политиците изключително в идната предизборна акция. Над 70 % от запиталите считат, че ограниченията против климатичните промени би трябвало да бъдат предпочитани в политическите стратегии на партиите.

62% от интервюираните считат, следствията от климатичните промени ще са еднообразно тежки за всички

Социологът Геновева Петрова изясни, че съгласно 62% от участвалите в изследването, следствията от климатичните промени ще са еднообразно тежки за всички. За 37% от интервюираните, изгодите от Европейската зелена договорка ще са единствено за избран кръг определени хора. Ефектите върху селското стопанство от тласъците и политиките на Зелената договорка, които ще са от изгода за дребните производители, са незнайни на обществото, сочат данните. Според запитаните най-големи резултати от Европейската зелена договорка са повишение на цените за продуктите и услугите.





Участвалите в изследването заявяват поддръжката си за разнообразни ограничения за по-строгата отбрана на парковете и естествените резервати (88% от хората), унищожаване на въглищните централи (64%), създаване на слънчеви покриви (73%).



Проучването демонстрира, че българите са подготвени да поемат персонални задължения за понижаване на замърсяването на природата и нездравословните излъчвания. 67% биха дали своя персонален принос при залесяване и облагородяване на градски площи и междублокови пространства, а 65% биха понижили използването на пластмасови опаковки. За 64% приносът им би могъл да бъде в разделното събиране на боклука, а за 52% – вложението в топлоизолация на жилище.



Националното представително допитване беше показано преди дни на онлайн семинар. Прочването е извършено измежду 1007 пълнолетни българи в края на януари т.г. и наблюдава настройките и упованията за главните аспекти на Зелената договорка, както и другите бизнес модели за реализиране на заложените в нея цели.

Повече за забавните тематики от конференцията през днешния ден може да видите:

Цялото изследване може да намерите
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР