75-годишният Кемал Кълъчдароглу беше избран за общ кандидат-президент на турската

...
75-годишният Кемал Кълъчдароглу беше избран за общ кандидат-президент на турската
Коментари Харесай

Един за всички, всички за Кълъчдароглу: Този път опозицията може да събори Ердоган

75-годишният Кемал Кълъчдароглу беше определен за общ кандидат-президент на турската съпротива против Реджеп Тайип Ердоган.

Решението беше оповестено след дълги договаряния сред най-големите опозиционни партии в страната, а името му беше доказано в деня, в който се навърши 1 месец от унищожителното земетресение, при което единствено в Турция починаха над 45 000 души.

Кълъчдароглу е ръководител на главната опозиционна мощ - Републиканската национална партия.

През 2018 година тя излъчи различен претендент за президент - Мухарем Индже, който обаче остана на второ място след Ердоган с 30,6%. Тогава гласовете на опозиционните гласоподаватели се разпръснаха в още две направления - към лявата прокюрдска Народна демократична партия на задържания Селяхатин Демирташ и " Партията на положителното " на Мерак Акшенер.

Още тогава опозицията осъзнава, че ще би трябвало да се сплоти против ръководството на Ердоган, в случай че желае да реализира електорални триумфи.

На локалните избори през 2019 година Републиканците и партията на Акшенер поддържаха дружно Екрем Имамоглу за кмет на Истанбул и съумяха да победят даже след повторното осъществяване на вота под натиска на партията на Ердоган.

Столицата Анкара също беше извоювана от алианса, чийто претендент Мансур Яваш е един от най-популярните политици в Турция.

Кандидатът, който сплоти опозицията за президентските избори - Кемал Кълъчдароглу - е един от ветераните в турската политика. Роден през 1948 година в източна Турция, той приключва стопанска система в Анкара и стартира да работи като държавен чиновник. Кариерата му стига до някои от най-високите позиции в Министерството на финансите и данъчната администрация.

Кълъчдароглу взема решение да се занимава с политика в края на 90-те години, като стартира първо в Демократичната лява партия на Бюлент Еджевит. Няколко години по-късно обаче се реалокира в Републиканската национална партия, става народен представител от Истанбул, а през 2010 година - и партиен водач.

През годините той става един от най-известните критици на Партия на справедливостта и развиването на Ердоган, като разкрива няколко корупционни абсурда, свързани с ръководещите.

Въпреки всичко ПСР стои на власт от над 20 години и наподобява непоклатима на фона на партийното разделяне в опозицията.

Затова формулата на триумфа в Истанбул и Анкара беше употребена като основа за нова изборна коалиция преди президентския избор - той би трябвало да се организира на 14 май по искане на Ердоган, в случай че не бъде отсрочен за средата на юни поради земетресението.

В договарянията на така наречен " Маса на шестимата " участваха още Мерал Акшенер (председателката на Партията на доброто), както и водачите на ислямистката Партия на щастието Темел Карамоллаоглу, Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, Партията на демокрацията и напредъка Али Бабаджан и Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу (бивш министър председател на Турция, отхвърлен от Ердоган през 2016 г.).

" Искаме да съберем всички цветове на Турция на едно място, на една маса, с цел да може нито едно дете да не заспива гладно. Нашата най-голяма цел е да преведем Турция към плодотворни, мирни и щастливи дни ", споделя Кълъчдароглу.

Всеки от останалите петима партийни водачи в алианса ще служи като вицепрезидент, в случай че той бъде определен в съперничеството против Реджеп Тайип Ердоган.

" Като народен съюз ние ще управляваме Турция посредством съвещания и консенсус. Като ръководители на партиите в алианса ние се обединихме към пътна карта за смяна на системат, с цел да подсилим парламентарната народна власт. Вратата на националния алианс е отворена за всеки, който споделя фантазията за единна Турция ", споделя още Кълъчдароглу.

Партиите са подписали общ документ с 11 стъпки, в които се договарят по какъв начин да ръководят дружно страната, в случай че победят Ердоган.

Те плануват серия от ограничения, които да подсигуряват споделената власт в избран " временен интервал " след изборите:
пробутване на конституционни промени за връщане на по-силната позиция на Народното събрание за сметка на президентската институция; разпределението на министерствата да следва броя на депутатите, определени от съответните партии в алианса, като всяка от тях да има най-малко един министър; назначението и уволнението на министрите да се прави от президента съгласно партийните водачи, от чиято квота са те; най-важните решения като оповестяване на предварителни избори, извънердно състояние, решения от сферата на националната сигурност и назначения на висши постове ще се вземат с консенсус от водачите на алианса; след края на преходния интервал президентът ще се откаже от партийното си членство; мандатът на президента и Народното събрание няма да бъде преустановяван предварително, откакто бъдат въведени измененията за усилване на законодателната власт; кметовете на Истанбул и Анкара също ще бъдат назначени за вицепрезиденти " с отговорности и в интервал, който се сметне за подобаващ от президента ".
Решението за избора на Кълъчдароглу като общ претендент не се случи елементарно. Няколко дни преди оповестяването му ръководителят на " Партията на положителното " Мерал Акшенер упрекна останалите в обединението, че се пробват да наложат неговата номинация " принудително ". Акшенер настояваше кандидатурата да бъде дадена на един от двамата кметове на най-големите градове - Имамоглу от Истанбул или Яваш от Анкара.

Последната точка в съглашението очевидно отразява компромисно решение в интерес на Акшенер. Имамоглу сега е подложен в комплицирана позиция, в която апелира правосъдна присъда от 2 години и 7 месеца отнемане от независимост и поради хипотетична " засегнатост " на членовете на турската централна изборна комисия.

" Ал Джазира " цитира наблюдаващи на турската политика, съгласно които в случай че алиансът извърши акцията си, по този начин както го направи през 2019 година, има късмет да завоюва президентството без значение от това кой е претендентът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР