75 години след убийството на иконата на независимостта Махатма ГандиИзбирането

...
75 години след убийството на иконата на независимостта Махатма ГандиИзбирането
Коментари Харесай

Тушар Ганди: Идеология на омразата поглъща Индия

75 години след убийството на иконата на независимостта Махатма Ганди
Избирането на Нарендра Моди тласна национализма до нови висоти

Индия е погълната от идеология на омразата и възходът на хиндуисткия шовинизъм е засегнатост към паметта на пацифиста Махатма Ганди, извел страната до самостоятелност след Втората международна война.

Това съобщи правнукът му Тушар Ганди, един от най-видните му потомци в изявление за Агенция Франс Прес във връзка 75-годишната от убийството на 30 януари 1948 година На тази дата националистът открива огън против Махатма Ганди по време на обща религиозна работа, обвинявайки го в изменничество към индусите в интерес на отдаването на права на мюсюлманското малцинство в страната.

Убиецът Натурам Годсе е екзекутиран година по-късно и до момента в който през годините името му е всеобщо подценявано в Индия, напоследък, след идването на националиста Нарендра Моди на власт, обликът му се употребява за отбрана на нова теория, счита Тушар Ганди.

“Тази философия към този момент е превзела Индия и сърцата на индийците, идеологията на омразата, идеологията на поляризацията, идеологията на разделянето ”, изяснява той. За последователите на тези доктрини “съвсем естествено е Годсе да бъде техният съвършен родолюбец, техен кумир ”, прибавя той.

63-годишният Тушар Ганди приписва обрата на тези настроения на възхода на премиера Нарендра Моди и неговата индуистка националистическа партия “Бхаратия Джаната ”. Според него Моди и неговото държавно управление, което е на власт от 2014 година, слагат предизвикателство пред светските мултикултурни обичаи, за отбраната на които фамилията му, изключително неговият популярен предходник, работи. Успехът на Моди “беше построен върху ненавист, би трябвало да приемем това ”, споделя Тушар, казвайки, че министър-председателят “знае, че това, което прави, е разпалване на огън, който един ден ще погълне цяла Индия ”.

Убиецът на Ганди през днешния ден е уважаван от доста хиндуистки националисти, които водят акция дейностите му да бъдат преквалифицирани. Храм в негова чест беше издигнат покрай столицата Делхи през 2015 година, година откакто Нарендра Моди беше определен за министър председател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР