73 средно училище Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само,

...
73 средно училище Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само,
Коментари Харесай

Фандъкова: 73 училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само

73 приблизително учебно заведение „ Владислав Граматик “ към този момент създава тока си единствено, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска, която ревизира на мястото новоизградената система от слънчеви фотоволтаични панели в учебното заведение. Системата е построена на част от покрива на постройката и е на база на публично-частно партньорство. 

Инвестициите в учебни заведения и детски градини не престават, като в този случай приказваме за енергийни възобновими източници - слънчеви фотоволтаични панели, термопомпи и други, изясни кметът. Всичко това е част от нашия " План за деяние за устойчива сила и климат ", които разработихме и приехме преди две години, уточни Фандъкова. Тя добави, че до 2030 година се планува слагането на възобновимите енергийни източници във всички общински здания, в които е допустимо. Акцент са учебните заведения и детските градини. Обследвали сме покривите на всички учебни заведения и детски градини, с цел да се откри дали е оптимално слагането на фотоволтаични системи, сподели Фандъкова. 

По думите на Фандъкова, към този момент има две учебни заведения и над 20 детски градини, в които има фотоволтаични системи и не престават с тези вложения. Кметът даде за образец построяването на детска градина в регион „ Кремиковци “, където се построява и вътрешноотоплителна апаратура и система за потребление на геотермална сила.

Фандъкова уточни, че 73 СУ „ Владислав Граматик “ е и едно от трите учебни заведения, с които са кандидатствали по " Плана за възобновяване и резистентност ". Тук ще бъде построен нов четириетажен корпус със спортна зала и топла връзка към съществуващите здания, сподели тя. Това ще разреши на учебното заведение да премине на образование в една промяна и ще сътвори по-добра среда за децата.

Директорът на 73 СУ „ Владислав Граматик “ Иван Петков изясни, че слагането на фотоволтаична система е остаряла концепция, която към този момент е реалност. По думите му, една от тактиките на учебното заведение е намаляването на разноските, като се стартира от понижаване на сметките за ток и се стигне до намаляването на въглеродните излъчвания в по-глобален мащаб. Работи се и по това осветлението в коридорите да бъде автоматизирано, като по този метод ще се избегне забравянето на включени лампи. Директорът добави, че имат същата концепция и за автоматизиране на мивките, като се създадат с фотоклетки. По този метод ще се използва вода единствено тогава, когато е належащо, изясни той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР