7000 хиляди деветокласници от 200 български училища ще се включат

...
7000 хиляди деветокласници от 200 български училища ще се включат
Коментари Харесай

Тестват 7000 хиляди ученици по математика, финансовата и компютърната грамотност

7000 хиляди деветокласници от 200 български учебни заведения ще се включат в тазгодишното издание на интернационалното проучване PISA 2022, заяви МОН. Проучването стартира на 21 март и ще продължи до 22 април т.г. Основната оценена област ще бъде математическата просветеност. С теста ще се ревизират също уменията за четене и по естествени науки.

Проучването обгръща 15-годишни възпитаници от целия свят , като прави оценка степента на добитите от тях основни познания и умения, значими за пълноценното им присъединяване в обществения и икономическия живот. Осмото издание на проучването трябваше да се организира през 2021 година, само че поради пандемията от COVID-19 беше отсрочено.

Тази година в PISA ще се включат близо 80 страни. Учениците ще вземат решение тест, като част от въпросите ще са с избираем, а други - със свободен отговор. Освен това младежите ще попълнят анкети за фамилната си среда, както и за финансовата, компютърната и цифровата си просветеност. Резултатите от проучването ще бъдат оповестени в края на 2023 година
 Над 46 000 възпитаници ще се явяват на матури през май
Над 46 000 възпитаници ще се явяват на матури през май

Най-предпочитана е матурата по британски език

Международното изследване ревизира достиженията на учениците в три познавателни области - четивна, математическа и природонаучна просветеност. В допълнение към тези съществени области през годините се прибавят и новаторски като световни компетентности, решение на проблеми посредством съдействие и креативно мислене.

На последното изследване през 2018 година главната оценена област беше четивната просветеност. Средният резултат за нашите възпитаници беше 420 точки, което е под междинното равнище от 487 точки за участващите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Изоставахме също по математика и по естествени науки. Подобни трендове се следят и при по-ранните изследвания през годините . Подробности за резултатите на българските възпитаници в предходните издания на PISA можете да видите

Извадката от български учебни заведения, които ще се включат тази година в изданието, е представителна за системата на образованието. Резултатите не се употребяват за оценка или сравняване на обособени учебни заведения или възпитаници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР